Kocijančič: EU poziva na ukidanje taksi i brzo obnavljanje dijaloga 1Foto: Maja Kocijancic / Twitter

Stavove dve stranke koje su na izborima 6. oktobra osvojile najveći broj glasova o reciprocitetu sa Srbijom Evropska unija doživljava kao provokaciju, piše Gazeta Ekspres.

Portparol EU Maja Kocijančič pozvala je Kosovo i Srbiju da se suzdrže od davanja izjava i navela da Evropska unija ponovo poziva na ukidanje taksi i brzo obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije.

Aljbin Kurti i Isa Mistafa su pozvani da se suzdrže od provokacija.

„Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da krenu napred ka obnavljanju razgovora i da se suzdržavaju od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija. Naš stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan – one bi trebalo da se ukinu”, saopštili su iz EU, prenosi Kosovo onlajn.

Kocijančič je podsetila stranke koje će formirati novu vladu da se od njih očekuje rad u oblastima poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

“Nova vlada treba da bude formirana u skladu sa internim procedurama, a za nju je važan rad u oblasti reformi, podrška ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini zakona, kao i rad na ponovnom pokretanju dijaloga sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije”, poručila je Kocijančič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari