Koliko će Vučića i Srbiju koštati Orbanov ugled autokrate? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Podrška Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana članstvu Srbije u EU, naglašena i tokom njegove posete Beogradu, nikako nije dobra za ugled naše zemlje i postoji mogućnost da će Evropska narodna partija zameriti Vučiću i svojoj pridruženoj članici SNS zbog ovakve saradnje.

Ovako sagovornici Danasa gledaju na moguće odjeke sastanka Vučića i Orbana i njihovih poruka u međunarodnoj javnosti.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban juče je bio u radnoj poseti Beogradu i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega su obojica naglasili značaj podrške koju Mađarska pruža Srbiji na njenom putu evrointegracija.

Orban je čak rekao i da će se Evropska unija „raspasti“ ukoliko ne nastavi sa procesom proširivanja i prijema novih članica, od kojih je ključna Srbija zbog njene uloge na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske „najbolji u istoriji“ zanemarujući tako kritike dela javnosti da za Srbiju nije dobro da bude toliko povezana sa državom koja trenutno nije na „dobrom glasu“ i suočava se pretnjom različitih sankcija iz EU.

O odličnim odnosima između aktuelne mađarske vlasti i vlasti u Srbiji, kako za Danas ukazuje Dimitrije Milić, programski direktor organizacije Novi treći put, govore i međusobne bilateralne posete, mađarska ekonomska prisutnost u Srbiji, kao i izjave zvaničnika, poput mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, ali ovo nije nešto što je dobra preporuka za Srbiju u očima međunarodne javnosti.

– Insistiranje Viktora Orbana da Srbija bude odmah primljena u Evropsku uniju nije naročita preporuka za evrointegracije naše države. Orban i njegova partija Fidez važe za “Enfant Terrible” u Evropskoj uniji. Među najuticajnijim članicama, Orban ima ugled autokrate, na čelu kleptokratskog režima koji sprovodi ekstremno desničarsku politiku na delu i u praksi oponira vrednostima Evropske unije – navodi Milić.

On naglašava i da, koliko god da je korisno da se tema proširenja reaktivira u evropskoj političkoj debati – Orban je njen najlošiji ambasador.

– Teško je očekivati da bi se šanse Srbije za ulazak povećale, ako je preporučuje čovek za koga u Briselu navijaju da izgubi na neizvesnim izborima sledeće godine – ističe Milić.

Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, takođe ističe loš kredibilitet Orbana ali i njegovih saradnika u EU.

– Promoter evropskih intergracija Srbije nikako ne treba da bude Mađarska i Orban, ali ni njegova ministarka pravde koja je takođe bila u poseti Beogradu a koja pred instiucijama EU ima jako lošu reputaciju jer je koristila svaku priliku da kritikuje i Evropski sud pravde i Evropski parlament, ističe Todorović Štiplija.

On kaže i da ne očekuje nikakvu konkretnu reakciju evropskih instucija na saradnju Srbije i Mađarske, ali da bi Evropska narodna partija (EPP) mogla i morala da reaguje na ponašanje Vučića.

– Ja očekujem reakciju EPP, koja je već sankcionisala Orbanovu stranku Fides nakon čega je Fides i istupio iz ove evropske stranačke organizacije. EPP bi morala da reaguje zato što je SNS njen pridruženi član i njima nikako ne ide u prilog ovakva saradnja Vučića sa Orbanom ali ni Komunističkom partijom Kine, rekao je Todorović Štiplija podsećajući na obraćanje predsednika Srbije na Samitu KPK. Takođe, on dodaje i da će se EPP, koja je deo skupštinske većine u Evropskom parlamentu, u narednom periodu boriti da zadrži vladajuću poziciju te joj zbog toga nije potrebna ovakva veza sa autokratskim strankama.

Mađarski premijer došao je u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, od kojih je u jednoj navedeno i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo EU.

Orbanov predlog reforme EU doživeo je brojne kritike i od šefova evropskih država, a nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da mađarska vizija budućnosti EU predstavlja ozbiljan problem jer se značajno razlikuje od vizije ostalih članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari