Pariz, Ostin, Beograd – Budući status Kosova i Metohije bilo je tema jučerašnjeg sastanka predstavnika Kontakt grupe na nivou političkih direktora država članica, izuzev Rusije, čiji predstavnik nije učestvovao na skupu u Parizu.
Deni Simolo, zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Francuske, izjavio je da je pariski sastanak nastavak napora međunarodne zajednice za nalaženje rešenja statusa Kosova.

Pariz, Ostin, Beograd – Budući status Kosova i Metohije bilo je tema jučerašnjeg sastanka predstavnika Kontakt grupe na nivou političkih direktora država članica, izuzev Rusije, čiji predstavnik nije učestvovao na skupu u Parizu.
Deni Simolo, zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Francuske, izjavio je da je pariski sastanak nastavak napora međunarodne zajednice za nalaženje rešenja statusa Kosova. To je prvi susret predstavnika Kontakt grupe posle samita G8 i otvorenog zalaganja američkog predsednika Džordža Buša za nezavisnost KIM. U izveštajima zapadnih agencija ukazuju da i pored izjava američkih zvaničnika da „Vašington prihvata da razgovara samo o datumu kada će Kosovo biti nezavisno, a ne i o tome da li treba da bude nezavisno“, u francuskom ministarstvu spoljnih poslova tvrde da će se u SB UN narednih dana nastaviti konsultacije kako se postigao konsenzus o kosovskom pitanju.

AHTISARI: Do nezavisnosti redovnim ili neredovnim putem

Rim – Došao je trenutak da UN brzo donesu rešenje izabrano između redovnog postupka u okviru SB ili neredovnog van tog tela – poručio je juče u Rimu Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova, obraćajući se Komisiji za spoljne poslove italijanske skupštine.

On je naglasio da je nezavisnost KIM „jedini mogući način“ rešavanja statusa Pokrajine. Takođe tvrdi da „nastavak pregovora neće doneti nikakav zaključak“ i upozorava na opasnost od odlaganja procesa, navodeći da je atmosfera u Prištini „veoma zagrejana“ jer se kosovski Albanci nadaju brzom sticanju nezavisnosti, prenosi agencija ANSA.

Francuski stav potvrđuje i nemačka strana, čiji predstavnici juče nisu želeli da komentarišu činjenicu da se Kontakt grupa sastala bez predstavnika Rusije. Šon Mekormak, portparol Stejt dipartmenta, izjavio je juče da „niko ne želi da vidi veto“ u SB, ali nije mogao da precizira kada će pitanje statusa Kosova biti rešeno.
– Niko ne želi da vidi veto. Niko ne želi da vidi region kako ponovo pada u nasilje. Ruska vlada ima različit stav po pitanju Kosova i mi radimo s njima u pokušaju da prevaziđemo različite stavove po pitanju pristupa Kosovu. Još to nismo postigli, ali diskusije i dalje traju – rekao je Mekormak na redovnom brifingu za novinare u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari