Tači: Kosovo je večna država 1foto:www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači putem Fejsbuka čestitao je svim građanima Kosova desetu godišnjicu nezavisnosti.

„Kosovo danas slavi najveći praznik, Dan nezavisnosti. Pre deset godina smo ostvarili veliki san da osim slobode, Kosovo postane nezavisna, suverena i demokratska država. Proglašenje nezavisnosti Kosova je najviši politički akt koji je krunisao naše istorijske napore, žrtvu i nastojanja da uđemo u porodicu slobodnih i suverenih naroda. Nezavisnost Kosova odmah je priznata od strane najmoćnijih demokratskih država sveta, otvarajući novu perspektivu za naše građane i institucije“, napisao je Tači, a prenosi RTK.

Tači dodaje da svi građani Kosova sa ponosom slave ovaj dan, i obećava da će još više izgraditi državu Kosovo.

„Danas, svi naši građani slave sa ponosom i dostojanstvom gde god su na Kosovu i dijaspori. Danas, više nego ikada, naši građani se sećaju žrtvovanja za slobodu svih palih mučenika u raznim periodima bogate istorije našeg naroda. Imajući u vidu tu žrtvu, u ovoj jubilarnoj godini obećavamo da ćemo još više izgraditi našu državu, u kojoj će se dobro osećati svi naši građani, bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost“.

Predsednik Kosova ističe da je Kosovo blagoslovena zemlja koja ima snažnu podršku prijatelja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, EU i šire.

„Kosovo je večna država, to je naša zajednička domovina u kojoj ćemo graditi svoju sreću, prosperitet i svetlu budućnost za nas i generacije koje dolaze. Kosovo je blagoslovena zemlja koja ima snažnu podršku prijatelja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, EU i šire. Svim našim građanima izražavam svoje najbolje želje na desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova. Srećno!“.

Nizom manifestacija i skupova u subotu počinje proslava desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. Proslava počinje sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, a nastavlja se svečanom sednicom Vlade Kosova.

Kulturno-umetnički program obuhvata defile Ansambla narodnih pesama i igara Kosova „Šota“, koncertom dečije grupe „Xixilonjat“ i koncertom „Šote“.

Za 16 časova je u Nacionalnoj biblioteci Kosova predviđeno otvaranje izložbe „Kosovo od istorije do državnosti“, sledi prikazivanje filma „Otac“ i u 20 časova, na Trgu Skenderbega koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rita Ore.

Rita Ora je, kako je saopštio organizacioni odbor obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti, sama izrazila spremnost da dođe i peva u Prištini, kao „poklon Republici Kosovo za veliki jubilej“.

Na zahtev Rita Ore, ulaz na koncert će biti besplatan za sve građane Kosova, dok će ga direktno prenositi televizija.

Sađenjem 115 stabala u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašhari“ u selu Prekaze, počinju svečanosti drugog dana manifestacije, u nedelju, 18. februara.

U 10 časova počinje Međunarodna konferencija „Decenija nezavisnosti“, dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova.

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija se održava Parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih postova Kosova će biti predstavljena „Knjiga nezavisnosti“, s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači će u nedelju u 15 časova u Hotelu „Emerald“ prirediti prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari