Kosovo u fokusu razgovora Vučića i Merkelove 1Foto: Fonet/AP

Priče o tome da je Angela Merkel pozvala Aleksandra Vučića kako bi mu dala podršku na predstojećim beogradskim izborima apsolutno nemaju nikakvog smisla, tvrde diplomatski izvori bliski vlasti.

Oni tako odgovaraju na pitanje Danasa kako komentarišu navode o tome da poput prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore, kada je Vučić, takođe, išao u posetu Angeli Merkel, to isto čini i sada, u jeku kampanje za Beograd.

„Angela Merkel, koja toliko meseci ima problema da sastavi vladu, kao i gomilu unutrašnjih problema, nema sada pametnija posla nego da zove predsednika Srbije da mu da podršku za beogradske izbore, koji u ovom trenutku ima 43 odsto? Treba da mu pomogne da dobije 45 odsto, ili šta?“, ocenjuju diplomatski izvori. Na pitanje šta će biti teme susreta, Danasu je rečeno da je kabinet nemačke kancelarke poslao teme u Beograd, a to su: regionalni odnosi, bilateralni odnosi, odnosno političko-ekonomska situacija. „Kosovo i briselski proces će, svakako, biti u fokusu razgovora“, smatraju naši sagovornici.

Portparolka nemačke vlade Ulrike Demer najavila je ranije da će predsednik Srbije danas boraviti u Nemačkoj.

Podsetimo, šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izazvao je nedavno burne reakcije zvaničnog Beograda porukom da Srbija treba da „prihvati nezavisnost Kosova“.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za Danas povodom Vučićevog odlaska u Berlin da „bez sumnje, nema nikakve promene u nemačko-srpskim odnosima, bar što se tiče tačke gledišta Nemačke“.

– Nemačka i dalje podržava poziciju da Srbija ne može da postane članica Evropske unije ako ne reši kosovsko pitanje. To ne znači nužno puno priznanje Kosova kao nezavisne države, već jedan sporazum koji omogućava Prištini da učestvuje u međunarodnim organizacijama, slično kao što su nekada potpisale dve Nemačke, što se tada nazivalo „Osnovnim sporazumom“. To će sigurno biti i jedna od tema razgovora Vučića i Merkelove. Više od polovine članica EU već su priznale Kosovo, i ne može se očekivati da će ta priznanja biti povučena. Takođe, mi verujemo da je iluzija da će se Kosovo vratiti pod upravu Srbije. Kosovo je definitivno izgubljeno za Srbiju. Oštre reakcije ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na Zigmarove reči ne predstavljaju iznenađenje budući da je on poznat kao protivnik EU i proruski političar koji samo čeka priliku da javno to iskaže. Ali, i Dačić i ostali bi trebalo da znaju da je Nemačka tokom svih ovih godina među državama koje su najiskrenije podržavale evropsku integraciju Srbije, čak i u vreme kada su Nikolić ili Dačić to pokušavali da ugroze, ističe Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari