Kostreš: Premijerka da se izjasni o skandaloznoj izjavi Vulina u Banjaluci 1Bojan Kostreš Foto: Medija centar

Generalni skeretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se izjasni da li se slaže sa “skandaloznim stavovima” koje je u Banjaluci danas izneo član njenog kabineta Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska “nema svoju vojsku, ali srpski narod ima”.

“Ovakav stav Aleksandra Vulina u direktnoj je suprotnosti sa proklamovanom politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koji zvanično zastupa vlast u Srbiji. Međutim, današnja izjava ministra u vladi, Vulina, govori potpuno suprotno”, poručio je Kostreš.

Podsetio je da Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage i dodao da ideje o drugačijim bezbednosnim okvirima, koje je izneo Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema BiH i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog ugovora, preuzela.

“Tako grubo kršenje Dejtonskog sporazuma može samo da znači da se pojedini krugovi u današnjoj vlasti vraćaju ratnim ciljevima i metodama. Politički stavovi Aleksandra Vulina poznati su još od devedesetih godina. Od portparola JUL-a teško je očekivati bilo šta miroljubivo i konstruktivno”, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, ćutanje premijerke bi značilo podržavanje neozbiljne i opasne politike ponovnog “zveckanja oružjem” u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari