Kragujevac: Stevanović i Jovanović protiv ili za Vučića 1Veroljub Stevanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kako je na svom Fejsbuk profilu objavila stranka Bolja Srbija, ta politička organizacija i pokret Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) upravo su, u Beogradu, dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima u Kragujevcu.

Rukovodstva dveju političkih organizacija, predvođena Draganom Jovanovićem, predsednikom Bolje Srbije, te Veroljubom Stevanovićem, liderom Zajedno za Šumadiju  “definisala su zajednički program i način nastupa na budućim izborima u Kragujevcu”.

Dogovreno je, navodinse u informaciji na Fejsbuk profile Bolje Srbije, da ta stranka i Zajedno za Šumadiju, na sledećim izborima u centru Šumadije, nastupe sa zajedničkom kampanjom pod nazivom “Za bolji Kragujevac.”

Pored dilema vezanih za, uslovno rečeno, tehničke detalje formiranja nove šumadijske koalicije, tipa: kako praktično “preko noći” može da bude definisan zajednički program za nastup na lokalnim izborima u jednom od najznačajinijih industrijskih centara na Balkanu (sedište automobilske, vojne i industrije šinskih vozila u ovom delu Evrope) i administrativno-pravosudno – zdravstveno- obrazovnom centru kojem gravitira više od dva miliona ljudi iz centralne i zapadne Srbije, te Sandžaka i severa Kosova, nedoumice izaziva i način budućeg političkog delovanja koalicije BS i ZZŠ tokom kampanje za predstojeće lokalne izbore u Kragujevcu, koji bi, ukoliko budu rasipisani u zakonskom roku, trebalo da budu organizovani u proleće naredne godine. Preciznije, za godinu i kusur dana.

U Kragujevcu je, nakon preksinoćnog objavljivanja oficijelne informacije da su Bolja Srbija kojoj je na čelu dugogodišnji predsednik Opštine i Skupštine opštine Topola Dragan Jovanovoić i bivši, opet dugogodišnji, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović postigli dogovor o zajedničkom nastupu na sledećim lokalnim izborima u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici, ta koalicija namah postala politička tema dana, pri čemu je i upućenima u (ne)prilike na šumadijskoj i domaćioj političkoj sceni, mnogo toga nejasno.

Počev od toga, zbog čega ili koga Stevanović i Jovanović toliko žure, kad izbori nisu ni na vidiku, do iz prethodne dileme izvedenog pitanja: da li su dvojica rečenih šumadijskih lidera bliži vlasti Aleksandra Vučića ili opoziciji.

Jovanović i Stevanović su, podsetimo, najavljivali da će u koaliciji sa njima da bude i lider Pokreta „Niš – naš grad“ Branislav Jovanović, koji je, međutim, odmah odbacio mogućnost bilo kakve saradnje sa BS i ZZŠ, naglasivši da on „podržava građanske proteste i Savez za Srbiju“, čime je poručio da je opozicija aktuelnom režimu Alaksandra Vučića. Da li to, onda, znači da Veroljub Stevanović i Deragan Jovanović i njihova koalicija „Za bolji Kragujevac“ nisu opozicija Vučiću.

Jedan od vidjenijih i iskusnijih aktera na šumadijskoj političkoj sceni, koji je želeo da ostane anoniman, za naš list tvrdi da je to što rade Veroljub Stevanović i Dragan Jovanović „presipanje iz šupljeg u prazno“, pod uskovom da ne rade po nalogu Vučića, sa kojim su obojica bili u kontaktu.

Jovanović je sa SNS-om dugo bio u koaliciji u Topoli, koju je, u medjuvremen raskinuo, ali je ostalo u sećanju njegovo veselje (sa šampanjecem i trubačima) na proslavi Vučićeve pobede na minulim predsedničkim izborima.

Stevanović je, s druge strane, koliko do juče verovao da se sa Vučićem dogovorio da sa vrati na položaj gradonačelnika Kragujevca, kako bi, uz Vučićevu podršku, realizovao brojne razvojne projekte.

U Šumadiji se s tim u vezi špekuliše da je dogovor između Vučića i Stevanovića, ponajviše zbog Tomislava Nikolića, odložen do okončanja narednih lokalnih izbora.

– Vučića su višemesečni gradjanski protesti širom Srbije, ma koliko on to pokušavao da prikrije, uveliko uzdrmali, i on je, u susret izborima, na teren izveo sve svoje igrače. Nije, otuda, nemoguće i da su Veroljub Stevanović i Dragan Jovanović deo te Vučićeve strategije koja će, ukoliko jesu, u Šumadiji da nanese veliku štetu pravoj opoziciji bilo da bojkotuje, ili izadje na izbore. Veliki broj Šumadinaca će, zbog Stevanovića, pre svea, za čije vladavine je zaista dosta toga uradejeno u Kragujevcu, da izadje na predstojeće izbore, čime će opozicioni bojkot u šumadijskom delu Srbije da bude obesmišljen. Istovremeno, veliki broj Kragujevčana će i da glasa za njega i tako, ukoliko i ne bude bojkota izbora,opet nanese štetu pravoj opoziciji, smatra naš sagovornik.

Ni Slavici Saveljić, nekada bliskoj saradnici Veroljuba Stevanovića i aktuelnoj predsednici ogranka Tadićeve Socijaldemomratske stranke u Kragujevcu nije do kraja jasno o čemu sa u vezi sa dogovorenom saradnjom Bolje Srbije i Zajedno za Šumadiju zapravo radi, kao i kakva je plitička pozadina te koalicije Ona se pita, i kakvu političku težinu Dragan Jovanović iz Topole ima u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari