Nastavak sa 1. strane
Radomir Ljujić, direktor Slobode iz Čačka, kaže za Danas da takođe ima informaciju da je problem sa izdavanjem dozvole prevaziđen, ali da se to ne odnosi samo na kragujevačke oružare, već i na ostala preduzeća koja bi da izvoze oružje u Jermeniju.
– Sloboda Čačak ima tri puta vredniji ugovor s Jermenijom od Zastava oružja i očekujemo da dobijemo izvoznu dozvolu – kaže Ljujić.
Osvrnuvši se na poslednje saopštenje MSP, prema kojem OEBS ne dozvoljava izvoz naoružanja u Jermeniju i Azerbejdžan, direktor Zastave oružja Dragoljub Grujović ističe da je u ovom slučaju reč o, blaže rečeno, nerazumljivom stavu MSP.

Zašto je obeštećena Sloboda iz Čačka

Pošto je u medijima bila zastupljena priča o tome da su firme Sloboda i Krušik bile obeštećene zbog nerealizovanog izvoza, a kragujevački oružari nisu direktor čačanske Slobode, tvrdi da ti slučajevi nisu isti. Naime, kako je objasnio, te dve firme obeštećene su zbog nerealizovanog izvoza oružja u Gruziju za koji im je država dala izvozne dozvole, čak je jedan deo oružja izvezen, ali posle toga za ostatak oružja nisu dobijene transportne dozvole.

– Država, pošto je dala izvozne, a kasnije nije izdala transportne dozvole, rešila je da nas obešteti. U slučaju Zastava oružja nisu postojale izvozne dozvole – objasnio je Ljujić.

– Naša fabrika je oružje u jednu od ovih zemalja izvozila 2005. i 2006. godine, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova. Zašto je sada izvoz u tu zemlju sporan, kad je dokument OEBS, na koji se poziva MIP, „zastareliji“ nego lane ili pretprošle godine – upitao je Grujović.
On napominje da je dokument OEBS donet u vreme kada su ratovi u pojedinim zemljama evroazijskog regiona ugrožavali granice Rusije. Opasnosti po ruske granice više nema pošto su ratovi u tim evroazijskim zemljama odavno okončani, usled čega je zvanična Moskva nedavno dala saglasnost za izvoz Zastavinog oružja u Jermeniju.
Ana Martinović, portparol Regionalnog centra za kontrolu naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi – SEESAC, potvrdila je za Danas da se Jermenija i Azerbejdžan nalaze na listi zemalja za koje su visoki zvaničnici OEBS stavili embargo na izvoz naoružanja, ali još 28. februara 1992.
Radomir Ljujić, direktor Slobode iz Čačka, kaže da je priroda posla proizvođača oružja takva da je korisnije da se ne piše mnogo o izvoznim aranžmanima. Prema njegovim rečima promet naoružanja prate međunarodne institucije i zainteresovane zemlje i sve se radi prema strogim propisima. Ljujić kaže da je zaustavljanjem izvoza i pričom o problematičnim dozvolama u prošloj godini napravljena šteta od najmanje 100 miliona dolara.
Poslovodstvo Zastava oružja je ovih dana čekajući izdavanje izvozne dozvole kontaktiralo Ministarstvo odbrane Jermenije, od kojeg je stigao odgovor da ugovor o izvozu Zastavinog naoružanja u tu zemlju još važi, ali da se na tu isporuku, ipak, neće čekati zauvek. Podsetimo, u Jermeniju treba da izveze naoružanje i vojnu opremu vrednu 2,7 miliona dolara.