Krasnići: Srbija i Kosovo sa različitim ciljevima ulaze u dijalog 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Saradnica Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasnići rekla je danas da reakcija zvaničnog Beograda na usvajanje zakona i platforme o dijalogu sa Srbijom ukazuje da dve strane ulaze sa različitim ciljevima u proces dijaloga i imaju različita očekivanja.

Ona je za radio Slobodna Evropa kazala da „kosovska strana u sklopu ovog procesa želi da okočna pitanja koja su otvorena nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, kao što su sukcesija, suočavanje s prošlošću i recipročno priznanje“.

Prema njoj usvajanje zakona je „napor da se uspostavi red u predstavljanju Kosova u dijalogu sa Srbijom“, ali zakon ne može da promeni hijerarhiju ustavnih institucija u tom procesu.

„Zakon, platforma, rezolucija, sve su to dokumenti koji omogućavaju da Kosovo ima svoj stav u dijalogu. Ali, Kosovo još nema opšti politički konsenzus po tom pitanju i još postoje različiti stavovi kosovskih institucija o tome šta smo spremni da tražimo od tog procesa i da pružimo kao kompromis u cilju postizanja sporazuma“, rekla je Krasnići.

Krasnići je navela da predsednik Tači i dalje insistira na korekciji granice, dok je državna delegacija putem usvojenih dokumenata htela da stvori uslove tako da neće biti ugrožavanja teritorijalnog integriteta.

Platforma koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom i koju je juče usvojila Skupština Kosova predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

„Platforma sadrži 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestale i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i slično“, navodi se u Platformi i dodaje da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom koji bi Kosovu omogućio napredak ka univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, EU i UN.

Takođe, navedeno je da neće biti nikakvih sporazuma ukoliko se ne postigne opšti sporazum i da taj konačni sporazum mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova koji predviđa da je „suverenitet i integritet Republike Kosova neosporiv, neotuđiv i neodvojiv“.

Platforma navodi i da prava o prirodnim i ostalim resursima koja se nalaze na teritoriji Kosova, pripadaju ekskluzivno Kosovu i to pitanje nije otvoreno za pregovore i dodaje se da na Kosovu neće biti nekog drugog nivoa vlasti osim lokalnog i centralnog.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sinoć je ocenio da je usvajanjem Platforme Priština poslala poruku da je za nju završen dijalog sa Beogradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari