Kancelarija: Grupa albanskih ekstremista pretukla i opljačkala Srbina u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: EPA-EFE/STR

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je danas saopštila da je „grupa albanskih ekstremista“ pretukla i opljačkala 20-godišnjeg P. K. na parkingu u Kosovskoj Mitrovici što je „500. etnički motivisani incident od dolaska premijera Kosova Aljbina Kurtija na vlast“.

U saopštenju se navodi da je tim napadom, koji se dogodio pre dve noći, „zaokružen alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima“.

Dodaje se da su takvi napadi „direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi režim Kurtija“.

„Beograd će uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru Kosova i Metohije“ – piše u saopštenju.

Srpska lista ocenila je u saopštenju da je taj incident najbolja slika i prilika Kurtijevog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, kao i da od njegovog dolaska na vlast „nema dana bez etnički motivisanog napada na Srbe“.

„Pozivamo Euleks da se preko svojih uposlenika direktno uključe u ovaj slučaj i javnosti predstave izveštaj u najskorije vreme, pošto srpski narod nema nikakvo poverenje u Kurtijeve policijske jedinice koje su prisutne na terenu i koje nisu rasvetlile nijedan zločin nad Srbima, i čiji su pripadnici više puta direktno vršili nasilje nad Srbima“, stoji u saopštenju Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari