Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Odbijanje početka pregovora o proširenju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom kroz francuski veto izazvalo je veoma loše efekte u čitavom regionu Zapadnog Balkana, ocenio je bivši visoki predstavnik u BiH.

On je ocenio da se još jednom jasno pokazalo da Evropa ne ispunjava svoja obećanja i kroz to ulazi u pravu krizu verodostojnosti. Put u EU je, kako to sada izgleda, na neodređeno vreme zaustavljen.

Zašto bi sada te zemlje trebalo da nastave da rade na zahtevima za članstvo u EU, kada im je jasno pokazano da je proširenje EU zapravo zaustavljeno iz drugih razloga?

Evropa je bila svesna opasnosti da se te zemlje mogu okrenuti u pravcu istoka. Uprkos tome, EU pravi jednu tako ozbiljnu, neki čak kažu, istorijsku grešku i ne ispunjava svoja obećanja.

U Evropi nedostaje zajednička strateška politika, nedostaje jasnoća u pogledu naših interesa i naše vizije za rešavanje problema na Balkanu.

Vrlo je teško razumeti šta pri tome misli aktuelna politička elita u Evropi. Stoga je vrlo važno da osim EUFOR, NATO koji je u Bosni i Hercegovini prisutan od kraja rata 1995., tamo pokaže jače vojno prisustvo, kako bi se izbegle teže posledice.

Evropa mora protrljati oči i konačno se probuditi, ocenio je Švarc Šiling.

Povezani tekstovi