Krstić: Balkan nije glavni prioritet američke spoljne politike 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Docent Fakulteta političkih nauka i urednik veb portala Američki izbori Milan Krstić rekao je da Balkan nije jedan od glavnih prioriteta američke spoljne politike.

„Zapadni Balkan samo je jedno od polja na kome će Amerika ostvarivati jedan od svojih prioriteta, a to je ponovno zbližavanje sa partnerima. Dakle, Balkan je na neki način pokazatelj da Evropska unija i SAD mogu da rade zajedno“, naglasio je Krstić, prenosi Juropijen vestern Balkans.

On je dodao da će se administracija američkog predsednika Džozefa Bajedna vratiti na kolosek sa EU i da neće insistirati na drastičnim promenama u regionu Zapadnog Balkana sve dok se vodi dijalog o bitnim pitanjima.

„Spoljnopolitički tim Bajednove administracije je dobro selektovan sa pozicije američkih interesa, sačinjen od ljudi sa iskustvom u upravljanju i može se uporediti sa istorijski najuspešnijim timom Buša starijeg“, izjavio je docent na FPN Dragan Živojinović.

Docent na Fakultetu političkih nauka i direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Stevan Nedeljković ocenio je da je kontekst u kome je Bajden preuzeo poziciju predsednika veoma nepovoljan.

„Amerika je suočena sa brojnim ekonomskim izazovima, kao što je recesija sa kojom se susreće prvi put posle 2009. godine“, ocenio je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, pored ekonomskih izazova, u SAD postoji i duboka kriza poverenja u političke institucije, i to ne samo u instituciju predsednika.

Bajdenovu poruku da se Amerika vratila, Nedeljković ocenjuje kao poruku pre svega međunarodnoj zajednici da se SAD vraćaju na međunarodnu scenu i da mogu da budu lider kojeg vredi pratiti.

„Važan prioritet Bajednove administracije je jačanje institucionalne dimenzije svetskog poretka. Bajden je već načinio određene važne korake u tom pravcu vraćajući se u međunarodne organizacije i inicijative“, objasnio je Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari