Kurije de Balkan: Da li je SPC u službi Vučića 1Foto: Sajt SPC

Ovogodišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ostaće upamćen po tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da preuzme kontrolu nad vladikama uz pristanak patrijarha Irineja, što je dovelo do dubokih podela među sveštenstvom, piše francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

SPC je prošlog leta otvoreno navela da je protiv bilo kakvog projekta razmene teritorija na Kosovu, čime je izazvala neviđene kritike u medijima bliskim režimu. Za gospodara Srbije, kako portal naziva predsednika Vučića, došlo je vreme da preuzme kontrolu nad Crkvom.

Patrijarh je „na veoma neobičan način“ pozvao Vučiča i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da prisustvuju majskom Saboru SPC, a izvor blizak Sinodu rekao je da ta odluka predstavlja presedan i da nije doneta većinskim pristankom. „To su nametnuli partrijarh i oni koji slede Vučićev režim“, rekao je taj izvor.

„Iako su mnogi bili ogorčeni, ipak smo smatrali da je mudrije prisustvovati sastanku nego ga bojkotovati“, dodao je isti izvor.

Tokom Sabora, Vučić se obratio sveštenicima „kao učitelj u školi prigovarajući vladikama koji su se usprotivili njegovoj politici kada je reč o Kosovu i kontroverznom projektu ispravljavanja granica“, naveo je francuski portal.

Na meti je najviše bio vladika raško-prizrenski Teodosije, „koji je ismejan i čak optužen da sabotira državnu politiku“, naveo je portal i dodao da su poruke zabrinutosti o podeli Kosova igumana manastira Visoki Dečani, arhimandrita Save Janjića, na skupu pročitane „prezrivim tonom“.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je potom rekao da niko nije želeo nikoga da disciplinuje već je Vučić pokušao na pedagoški i argumentovan način da objasni politiku i stav Srbije prema kosovskom pitanju jer, kako smatra, postoje mnoge vladike koje nisu upoznate sa sadžajem rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Irinej je rekao da Sveti Sinod i on sam podržavaju srpskog predsednika, koji se, kako je rekao, „herojski bori za državu, narod i Kosovo“, dodajući da ne sumnja u njegove dobre namere.

Kurije de Balkan smatra da mešanje sekularnog srpskog predsednika u pitanja SPC pre svega može dovesti do podela unutar Crkve.

„Ni u jednom trenutku nismo izrazili eventualnu podršku predsedniku Vučiću, još manje smo razmišljali da mu čestitamo…“, rekao je jedan od učesnika skupa koji je želeo da ostane anoniman.

Istoričar Stefan Radojković, inače stručnjak za verska pitanja, smatra da mešanje sekularnog predsednika Srbije u pitanja Crkva može da dovede do podela unutar Crkve, a kredibilitet Crkve je veći od kredibiliteta predsednika.

Vučić sa svoje strane zna da je podrška SPC važna kako bi njegovi planovi o Kosovu bili prihvaćeni. Međutim, tu podršku je Vučić platio novcem poreskih obveznika. Pre Sabora, srpska vlada je uplatila dodatni doprinos od deset miliona evra za dalju gradnju hrama Svetog Save u centru Beogradu, piše portal.

Za protivnike režima koji protestuju na ulicama od 8. decembra, ovogodišnji Sabor je narušio ugled Crkve a patrijarha smatraju „prodanom dušom“.

Sabor SPC je 18. maja usvojio deklaraciju u kojoj se odbacuje svako rešenje o Kosovu koje podrazumeva priznavanje nezavisnosti ili podelu prema etničkim kriterijumima.

Vladike smatraju da bi to neminovno dovelo da egzodusa preostalih Srba koji žive pretežno u sredinama sa albanskom većinom, odnosno u enklavama južno od Ibra, a to bi dovelo da ugrožavanja duhovnog i kulturnog nasleđa Srbije.

U deklaraciji se naglašava da Crkva ne želi zamrznuti konflikt kakva je sadašnja situacija, i poziva sve političke aktere na nastavak dijaloga „bez pritiska i ucene“.

Većina vladika je dakle odlučila da demantuje podršku koju je patrijarh dao Vučiću, ali je malo verovatno da će to Vučić uzeti u obzir. Reči Irineja, koje su emitovane u medijima pod kontrolom vlasti su te koje će javno mnjenje zapamtiti, dodao je portal.

I to je bila dobra priprema terena za izveštaj koji je Vučić podneo u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu. Tu sednicu je bojkotvala opozicija tako da je „operacija komunikacije trebalo da bude sažeta masovnim emitovanjem aplauza monologu predsednika države“, naveo je francuski portal Kurije de Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari