Kurti: Dijalog bliži ratu, nego miru 1Aljbin Kurti Foto: EPA/STRINGER

Lider opozicionog kosovskog pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti ocenio je da takozvana korekcija granica i razmena teritorija sa Srbijom mogu imati štetne posledice, jer je dijalog o teritorijama bliži ratu, nego miru, piše danas Zeri.

Posebno sam zabrinut, jer na osnovu nedavne gorke istorije Balkana razgovori o razmeni teritorija više vode preseljenju stanovništva, nego stvarnoj promeni granica, rekao je Kurti.

On je izjavio da je odluka predsednika Kosova Hašima Tačija da pokrene temu promene granice vezana za strah od specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Ahmeti: Izmišljena debata

Lider albanske partije iz Makedonije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti izjavio je da rasprava o razmeni teritorija, ili podeli Kosova, više izgleda kao izmišljena debata, nego kao nešto konkretno, piše danas Epoka e Re.

Nisam video bilo kakvu raspravu ili okrugli sto gde se raspravljaju konkretne mere, rekao je Ahmeti.

Demarkacija granice sa Srbijom bi pomogla Kosovu da postane član svih svedskih mehanizama, ocenio je Ahmeti, uz konstataciju da problem ne može biti rešen bez direktnog angažovanja NATO, Evropske unije i Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari