Kurti: Grenel pripada Americi, ali on nije Amerika 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Lider pokreta Samoopredeljenje (PS) i bivši premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova, Ričard „Grenel pripada Americi, ali da Grenel nije Amerika“.

„Od Zapada sam naučio da kritikujem zapadne zvaničnike. Dakle, u ovom pogledu saveznici i partneri su takvi, samo ako postoji pravo na kritiku. Ako se ni pod kojim uslovima ne usuđujete da se ne složite s bilo kojim zvaničnikom, onda to nije partnerstvo i savezništvo“, rekao je on za prištinsku televiziju KTV.

Govoreći o meri reciprociteta prema Srbiji, Kurti je rekao da nije želeo da reciprocitet primeni prema SAD, nego prema Srbiji.

Osvrnuo se i na izveštaj Stejt departmenta u kojem je pohvalio njegovu vladavinu.

„Nedavno smo imali izveštaj američkog Stejt departmenta o investicionoj klimi na Kosovu, koji je pohvalio vladu Kurtija, koja se borila protiv korupcije, ali zbog kratkog mandata nije uspela da institucionalizuje metode delovanja protiv korupcije“, rekao je on o sebi.

Na pitanje o tome zašto ga optužuju za „antiamerikanizam“, Kurti je odgovorio pitanjem o tome kako to da ga Stejt department hvali, „ako sam ja antiamerikanac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari