Kurti i Mustafa razgovaraju o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i BiH 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

U Vladi Kosova u toku je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe,  kako bi usaglasili stavove u vezi sa ukidanjem takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je prisutna i predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, javili su mediji sa lica mesta.

Pred početak sastanka Mustafa je izjavio da očekuje da će usaglasiti stavove o odluci o ukidanju takse.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom, 15. marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

„Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu“, rekao je on.

Kurti je rekao i kako EU veoma ceni odluku vlade da ukine tarifu od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

Sa druge strane, prema rečima zamenika premijera iz Demokratskog saveza Kosova, Avdulaha Hotija, njegova stranke ne podržava ovakav način i postupke u ukidanju takse.

U koalicionom sporazumu dve stranke stoji da će se taksa zameniti primenom punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari