Kurti možda neće biti poslanik, ali će postati premijer 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i pored zabrane da se kandiduje za poslanika može da postane premijer posle izbora, jer prema kosovskom ustavu nije neophodno da pojedinac bude poslanik da bi bio izabran za predsednika vlade.

To zaključuju sagovornici Danasa, koji komentarišu pisanje prištinske Kohe da lider trenutno najjače političke opcije na Kosovu neće moći da se kandiduje za poslanika, jer je počinio krivično delo u poslednje tri godine.

Kako je objavio portal Kossev, prema izvorima prištinske Kohe, Kurti je među 47 kandidata za koje je Sudski savet Kosova ocenio da imaju problema sa zakonom.

– Lista kandidata za poslanike ostaje onakva kakva jeste – poručio je lider Samoopredeljenja, nakon što su mediji objavili pomenutu vest.

– Mi smo predali našu listu kako je traženo i to je naša lista. Ja sam nosilac liste i poštujem i striktno se pridržavam Ustava i zakona koji štite prava svih nas – poručio je Kurti, a preneo portal Kossev.

Ron Đinovci, aktivista iz oblasti civilnog sektora iz Prištine, naglašava za Danas da odluka Ustavnog suda Kosova zabranjuje Kurtiju samo da postane poslanik, ali ne i da obavlja neku drugu javnu funkciju.

On objašnjava da prema kosovskom ustavu, pojedinac ne mora da bude poslanik da bi postao premijer, tako da Kurti može da postane predsednik vlade posle izbora.

– Prema mom mišljenju, ova formalna prepreka učiniće da ljudi na Kosovu više glasaju za njegov pokret i kao rezultat toga sada je realno očekivati da će Samoopredeljenje osvojiti više od 50 posto glasova, što će im omogućiti da formiraju vladu bez koalicija sa strankama koje su bile na vlasti na Kosovu poslednju 21 godinu – objašnjava Đinovci.

Politički analitičar Fatmir Šeholi kaže da odluka da Aljbin Kurti ne može da se kandiduje za poslanika ne može da se pobije.

– Međutim, što se tiče njegove kandidature za premijera, to je moguće, jer odluka ustavnog suda u vezi toga nije decidna. Smatram da će Samoopredeljenje imati više od 40 poslanika i samim tim će formirati vladu na čelu sa Kurtijem – ocenjuje Šeholi.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala Kossev, navodi da je poslednjih dana bilo više interpretacija kosovskih pravnih stručnjaka o tome da li Kurti može ili ne može da bude premijer.

Kurti možda neće biti poslanik, ali će postati premijer 2

Ona takođe podseća da lider Samoopredeljenja ne mora nužno da bude izabran za poslanika, da bi bio izabran za predsednika vlade.

– Ali, ima onih stručnjaka koji tvrde da on neće moći da bude premijer i po Zakonu o javnoj službi, zbog toga što se tamo definiše da osoba koja je osuđena na kaznu višu od šest meseci zatvora, ne može da bude zaposlena u javnoj službi. Iako to postoji u zakonu, to se obavezno poštovalo za one niže javne službenike. Na primer, niste mogli da se zaposlite u opštini ako ste bili osuđeni na više od šest meseci zatvora. Ali, nije za ove najviše pozicije – ukazuje Andrić Rakić.

Ona podseća da je Sulejman Selimi, koji je osuđen za ratne zločine, u trenutku kada je imenovan za savetnika tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, čak bio na uslovnom izdržavanju zatvorske kazne.

Andrić Rakić kaže da se takve stvari na Kosovu „lagano“ dešavaju.

– Moguće da će ustavni sud morati još jednom da dodatno pojasni tu svoju odluku i da kaže da li će se to isto odnositi i na premijersku funkciju – navodi Andrić Rakić.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 14. februara.

Kurti je osuđen u januaru 2018. za dva krivična dela: upotrebu oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službene dužnosti, odnosno zbog bacanja suzavca u Skupštini 2015.

Suzavac je bacan prilikom rasprave o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, a postizanje ovog sporazuma bilo je neophodno da bi Crna Gora mogla da bude primljena u NATO vojni savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari