Kurti: Trepča javno dobro koje želimo da oživimo i vratimo stari sjaj 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je danas da je Trepča javno dobro koje vlada na čijem je čelu želi da oživi i vrati stari sjaj.

Učestvujući na manifestaciji „31. godišnjica štrajka rudara Trepče“ Kurti je rekao da je hrabrost rudara podstakla studente i intelektualce, a zatim Oslobodilačku vojsku, gde su mnogi rudari postali borci za slobodu i mnogo njih pali za nju.

Prema njemu, 31. godišnjica štrajka rudara se pamti kao događaj koji se u narodnom pamćenju doživljava kao događaj koji je probudio i objedinio jedan narod oko zaštite nacionalnog, kulturnog identiteta i očuvanja bogatstva Kosova.

„Trideset i jednu godinu kasnije mnoge stvari su se promenile u svetu, ali vrlo malo ovde u Trepči. Radionice su ostale kakve su bile, bez ulaganja ili odgovarajućeg održavanja. Produktivnost je deficitarna i rudari su sve stariji“, rekao je kosovski premijer Kurti.

Podvukao je da sadašnja vlada sa njim na čelu brinuti o javnoj imovini, jer je Trepča javno dobro koje želi da ožive i vrate stari sjaj.

Na današnji dan pre 31 godinu, 20. februara 1989. godine, počeo je štrajk oko 1.300 rudara Trepče koji su osam dana štrajkovali pod zemljom, sa 10 zahteva za zaštitu ustavnih prava.

Taj štrajk je postao motor pokreta otpora tadašnjoj vlasti u Srbijii SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari