Lajčak: Neće biti Dejtona 2 1Foto: EPA/OLIVIER_HOSLET_

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak izjavio je
večeras da se ne razmišlja ozbiljno o Dejtonu 2 i da nije realno to da se desi.

Za vreme Dejtona Bosna i Hercegovina je bila u ratu i nije bilo funkcionalne države, a danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora i apsolutno je nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države, rekao je Lačkak za
televiziju N1.

Prema njegovim rečima, odgovor na to pitanje se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se dogovore o boljoj funkcionalnosti svoje zemlje, onda to niko spolja ne može da reši, kazao je Lajčak.

On je istakao da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana, jer se sada više priča o proširenju Evropske unije.

Na pitanje koliko je zapadni Balkan u fokusu EU, Lajčak kaže da je istina da na početku rada ove Evropske komisije sa Žan-Klodom Junkerom na čelu pitanje članstva država zapadnog Balkana nije bilo među prioritetima, ali smatra da se to sada menja.

EU je shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo tim zemljama obećali evropsku perspektivu. One su ušle u proces reformi i promena i mi treba da poštujemo reč, rekao je Lajčak.

S druge strane, dodao je, to nije politička odluka EU, već ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana, koje treba da urade svoj domaći zadatak.

Komentarišući odnose Srba i Albanaca, Lajčak je kazao da oni žive i nastaviće da žive na istim prostorima i u obostranom je interesu da uspostave odnose koji pomažu njihovim ambicijama.

Upitan o Specijalnom sudu za zločine OVK, Lajčak kaže da bi bilo bolje da to ide brže, ali ukazuje da je najvažnije da je taj proces počeo i da su uspostavljene sve institucije.

Taj sud će početi sa radom i to treba svi da prihvate i da poštuju, rekao je Lajčak.

Generalni sekretar UN smatra i da ne postoji kriza u EU.

Odluka Velike Britanije o odlasku je momenat mobilizacije EU i od tog trenutka se vidi jedinstvo i fokusiranje na glavna pitanja i jasno se uočava da EU zna šta su njeni prioriteti, a dobra posledica svih tih procesa je što je pitanje proširenja EU vraćeno na dnevni red, istakao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari