Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji (FOTO) 1Foto: IG /Budućnost srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u jednodnevnoj poseti Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa Lavrovim razgovarao o situaciji u Evropi i svemu što je povezano sa Srbijom.

Vučić je istakao da je dobio neke važne informacije od Lavrova.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim šefom diplomatije u vili Mir rekao da Srbija neće kao Crna Gora uvesti sankcije Ruskoj federaciji.

„Mi nećemo da uvodimo sankcije prema Ruskoj federaciji“, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji (FOTO) 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

U vezi s tim, dodao je, on je ponosan na činjenicu da Srbija sama donosi svoje odluke i ima snagu da ih sprovodi u delo.

Naveo je da će Srbija nastaviti da kupuje ruski gas jer je najpovoljniji i najjeftiniji.

Rekao je da svaki put kada bi ga Amerikanci pitali zašto Srbija ne uzima drugi gas nego ruski on odgovarao da hoće da uzme jeftiniji gas, ali bi mu onda rekli da nema dovoljno gasa.

„Da li neko traži od Srbije da zarad nečijih političkih interesa kupuje skuplji gas?“, rekao je.

Naveo je da mu ne pada na pamet da plaća reket bilo kome u svetu na bilo koji način.

Najavio je da je Srbija izgradila svoj gasovod koji je povezan sa Bugarskom i koji će biti otvoren 29. ili 30 decembra.

Rekao je i da će srpska ekonomija biti prva po stopi rasta u Evropi naredne tri godine.

Lavrov: Rusija podržava izbalansiranu politiku Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da Moskva podržava izbalansiranu politiku srpskog rukovostva usmerenu ka izgradnji uzajamno korisnih veza sa svim zainterosovanim državama jer je taj princip u temeljima ruske spoljne politike.

„Pozdravili smo posvećenost Beograda vojnoj neutralnosti i politici neuvodjenja sankcija Rusiji. Politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da promovišemo mir i stabilnost na Balkanu i da se suprotstavljamo tendencijama da se poveća konfrontacija u regionu koji je mnogo strado tokom istorije“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je kazao da Rusija potvrđuje „potpunu posvećenost svim dogovorima“ dve zemlje postignutim na najvišem nivou i dodao da je strateško partnerstvo razvijano „uz puno poštovanje principa“ Srbije da gradi veze sa svim zainterosovanim državama.

„Drugačiji pristup nije umestan i ne odgovara realnosti savremenog sveta“, rekao je Lavrov.

Naveo je da je s Vučićem razgovarao i o „nerešenom problemu Kosova“ i ponovio da se Rusija zalaže da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude u temelju svakog eventualnog dogovora Beograda i Prištine.

„Naš stav je nepromenjen, zalažemo se za traženje kompromisa na osnovu Rezolucije 1244 i podržaćemo samo onu odluku koja će odgovarati Srbima“, naveo je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao da EU ulogu posrednika u dijalogu „treba da realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu Prištine“, navodeći da prištinske vlasti „sabotiraju sve dogovore postignute prethodnih godina, uključujući obavezu formiranja Zajednice srpskih opština“.

On je rekao da je s Vučićem imao „veoma sadržajan“ razgovor tokom kojeg su „razmotrili čitavu lepeza pitanja koja ne postaju lakša ni u Evropi ni u svetu“.

„Potvrili smo posvećenost dogovorima dve zemlje o jačanju strateškog partnerstva u svim oblastima, uključujući politički dijalog, ekonomsku dimenziju i vojno-tehničku saradnju“, kazao je Lavrov.

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji (FOTO) 3
Lavrov Foto: Beta/Miloš Miškov

Naveo je da je letošnje učešće pripadnika Vojske Srbije na svečanosti u Moskvi povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu „svedočanstvo neprihvatanja pokušaja da se revidira istorija tog rata, da se opravdaju nacisti i njihove pristalice“.

Dodao je da je današnja svečana ceremonija paljenja Večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda, donete sa Groba nepoznatog vojnika kod Kremlja, „još jednom pokazala duhovno-istorijsko jedinstvo“ dva naroda.

„Visoko cenimo tradicionalno prijateljski dijalog Ruske i Srpske pravoslavne crkve, u njegovom temelju je odbrana jedinstva pravoslavnog sveta, vekovnih duhovnih načela“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je kazao da je s Vučićem razgovarao i o razvoju trgovinsko-ekonomskih veza i o borbi protiv korona virusa.

Naveo je da je Vučiću preneo „najtoplije pozdrave i najlepše želje“ predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Sastanak temeljan i o svim suštinskim i dubinskim pitanjima“

Vučić je izjavio da je razgovor bio temeljan i o svim „suštinskim i dubinskim pitanjima“ odnosa dve zemlje, sa naglašenim prijateljskim karakterom.

„Utvrdili smo strateško opredeljenje dve zemlje da na prijateljskim i osnovama poštovanja nastavimo da razvijamo – i svuda gde je to moguće poboljšamo naše odnose“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Lavrovim u vili „Mir“.

Vučić je naglasio da je zahvalan Rusiji na podšrci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da je odnos „recipročan“ u odnosu Srbije prema Rusiji.

Naveo je da je izneo „ličnu zabrinutos kao predsednik Srbije“ za situaciju u regionu i kazao da se nada da će „svi zajedno imati razuma i snage“ da se nesuglasice rešavaju mirnim putem, što je „opredeljenje Srbije“.

„Zahvaljujem, poštovani prijatelju, što ste u vreme epidemije korona virusa došli u Srbiju i što imate iskren prijateljski odnos prema Srbiji“, istakao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima zajedničku ulogu sa Rusijom u „odbrani istine“ o Drugom svetskom ratu i naveo da postoje „različiti pokušaji“ falsifikovanja tog dela istorije čemu će se, kako je rekao Vučić, dve zemlje suprotstaviti.

Kazao je da je Srbija donela odluku da čuva vojnu neutralnost, da neće biti deo nijednog vojnog bloka i zahvalio se na „značajnoj podršci“ na jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije.

Lavrov: Džaferović i Komšić nisu samostalni, rade po nečijem nalogu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Predsedništvu BiH, koji su danas odbili da se sastanu s njim, nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu, ali da taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije sa narodima BiH.

„Političari koji su doneli tu odluku verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego spoljnih snaga koje ne samo da nisu zainteresovane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na uzajamno korisnu saradnju sa svim spoljnim partnerima“, rekao je Lavrov večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je kazao da je pre nekoliko godina, kada je bio u poseti Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla da taj region predstavlja „zonu interesa EU“ i da svi drugi, uključujući Rusiju, „nemaju tu šta da traže“.

„To je filozofija koja je duboko ukorenjena u više evropskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu“, naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, „pre svega što se tiče jednakosti“ tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbili su danas da se sastanu sa Lavrovom u Sarajevu.

Komšić je rekao da su on i Džaferović takvu odluku doneli jer je Lavrov „pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH“.

Vučić: Hram Svetog Save je ruski koliko i srpski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na podršci i pomoći u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu i poručio da je hram „ruski jednako koliko srpski“.

„Naše je da danas ovde pred vama kažemo predsedniku (Vladimiru) Putinu jedno veliko hvala. I da kažemo da je ovo vaš hram jednako koliko i naš“, kazao je Vučić tokom obilaska Hrama sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim.
On je naveo da ideja o izgradnji Hrama Svetog Save postoji više od 100 godina ali da je uz veliku podršku i pomoć „ruskih prijatelja“ najveći deo posla obavljen u poslednjoj deceniji.

„Poznavanjući patrijarha Irineja, mogu da kažem da bi bio  danas ponosan da je ovde sa Vama (Lavrovim). Divio bi se majstorstvu ruskih umetnika“, rekao je Vučić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Lavrov pročitao Putinovo pismo: Mozaik kao simbol bliskosti i prijateljstva

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je u Hramu svetog Save pročitao pismo predsednika Rusije Vladimira Putina u kome se prenose čestitke povodom završetka radova na mozaiku.

Zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Lavrov je položio cveće na grob srpskog patrijarha Irineja.

Mozaik koji je ulepšao zidove Hrama svetog Save stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je važna i simbolična posebno u kontekstu duhovne bliskosti i prijateljstva koji od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naveo je Putin u pismu koje je Lavrov pročitao.

Putin je u pismu ponovio i iskreno saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja i izrazio „najiskreniju zahvalnost svima kjoju su doprinosili i doprinose izgradnji Hrama“ i poželeo „sreću i blagostanje građanima Beograda i Srbije“.

Lavrov pozvao EU da preuzme odgovornost za dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je danas Evropsku uniju da preuzme odgovornost za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Pripštine uz posredovanje EU.

Izražavamo žaljenje što EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ne može da ispuni dogovore koji su postignuti, a pre svega o formiranju zajednice srpskih opština, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

On je dodao da Rusija to vidi kao nemoć i pozvao „kolege iz EU da shvate svoju odgovornost za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Pripštine uz posredovanje EU“.

Lavrov: Prenošenje Večnog plamena simbol jedinstva Rusa i Srba

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas paljenju večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda plamenom koji je prenet sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja.

Lavrov i Vučić zajedno su položili vence na spomenik „Večna vatra“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „Rusija uvek može da računa na Srbiju kao na postojanog prijatelja“.

Vučić je posle paljenja „Večne vatre“ u Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, ćemu je prisustvovao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, izjavio da plamen koji je danas donet iz Moskve u čast poginulih Crvenoarmejaca i pripadnika Partizanskih odreda koji su učestvovali u oslobođenju Beograda „čast i podsetnik da ostanemo slobodni i da možemo u slobodi da ih se sećamo“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Stojimo na mestu na kome leže oni koji su znali koliko može da košta reč sloboda, koji u tu reč platili svojim životima i nisu tražili ništa za uzvrat. Svoj život zamenili su za naš život i svoju budućnost za našu budućnost. Nesebičnost njihove žrtve čini naš dug mnogo većim. Zato palimo ovu vatru sa groba neznanog junaka u Moskvi gde piše – Tvoje ime je nepoznato, tvoj podvig je besmrtan“, rekao je Vučić.

On je rekao da će taj plamen „večno da podseća da su Srbi i Rusi težili da svet bude bolje mesto gradeći jake veze među bratskim narodima“ i dodao da je zadatak u sadašnjem vremenu „da se borimo prptiv prekrajanja istorije“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je prenošenje Večnog plamena sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja na Groblje oslobodilaca Beograda simbol duhovnog i istorijskog prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu.

„Ovaj novi spomenik u čast vojnika oslobodilaca smatramo simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba, kao podsećanje na naše bratstvo po oružju koje je pomoglo da se slomi zlo i odbrane neprolazne vrednosti mira života i pravdenosti“, rekao je Lavrov mna ceremoniji na Groblju oslobodilaca Beograda kojoj je prisustvovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da je pre 75 godina „slomljen nacizam, zločinačka ideologija mržnje“ i da je poštovanje sećanja na one koji su „po cenu sopstvenih života… obezbedili mir i razvoj za buduće genreacije“,  naročito važno danas kada u nizu evropskih zemalja ima pokušaja da se opravdaju nacistički zločini.

„Ne prihvatamo pokušaje revidiranja istorije i današnji događaj je važna potvrda toga“, rekao je Lavrov na ceremoniji na kojoj je upaljena vatru na spomeniku u Beogradu.

Vučić i Lavrov zajendo su položili vence na spomenik Večna vatra na kome piše „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno“. Prethodno su na ulazu u groblje obišli izložbu Ruskog ministarstva odbrane povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Lavrov je danas doputovao u posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Glavne teme razgovora biće, kako je najavljeno, srpsko-ruski odnosi, pitanje Kosova i bilateralni ekonomski projekti među kojima su gasovod Turski tok, brza pruga Beograd – Novi Sad, hidroelektrana Đerdap 1, Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Lavrov je u Beograd doputovao iz BiH.

Selaković i Lavrov: Međunarodno pravo i zajedničke vrednosti temelj saradnje Srbije i Rusije

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Nikola Selaković, ocenili su danas u Beogradu da su zajedničke vrednosti i poštovanje medjunarodnog prava najčvršći temelj saradnja tih dveju država.

„Imamo jedinstvenu saradnju i saglasni smo u potpunom poštovanju medjunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija i njenih principa uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država“, preneo je Lavrov novinarima u Beogradu.

Plan o konsultacijama dva ministarstva 2021-22. koji su ministri danas potpisali, koristan je mehanizam za zajedničke aktivnosti, ocenio je Lavrov.

„Razgovarali smo i o (njegovoj) poseti BiH koja je bila pre (današnje) posete Beogradu i potvrdili našu doslednu poziciju podrške Beogradu u svemu što se tiče pitanja Kosova, Rezolucije 1244, te da sve što se radi treba da se radi u okviru tog dokumenta“, rekao je ruski ministar.

Selaković je rekao da su danas razmenili mišljenja o važnim medjunarodnim pitanjima.

Rusiji i Lavrovu lično je zahvalio zbog podrške Srbiji „po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na medjunarodnoj političkoj areni kao i u medjunarodnim organizacijama“.

„Zahvaljujem se i na naporima Rusije da se u SB UN sačuva redovno podnošenje izveštaja o KiM i poštovanju rezolucije 1244, kao i na podršci nastavku rada Unmika, kao i na podršci u drugim medjunarodnim organizacijama na zaštiti identitetskih prava srpskog naroda, SPC i srpskog jezika i ćiriličnog pisma“, naveo je Selaković i dodao da je saradnja s Rusijom „na izuzetno visokom nivou“.

„Simbol prijateljstva i bratstva, i dobar putokaz za saradnju u budućnosti“ je „zajedničko ktitorstvo dve zemlje“ kojim je izgradjen beogradski Hram Svetog Save, rekao je Selaković.

Dačić: Zahvalnost Rusiji

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i zahvalio se na snažoj podršci koju Rusija pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, kao i na pomoći u borbi sa koronavirusom.

Lavrov je Dačiću čestitao stupanje na novu dužnost i poželeo mu puno uspeha u daljem radu, uz nadu da će i na novoj funkciji nastaviti da doprinosi razvoju bratskih i prijateljskih veza između dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Dačić je izrazio uverenje da će postojeći strateški odnosi nastaviti da se unapređuju na svim nivoima, ističući spremnost da na novoj funkciji svojim doprinosom dodatno ojača segment parlamentarne saradnje između dve zemlje.

Informisao je sagovornika da je u Narodnoj skupštini formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom, koja broji 145 članova i koja je spremna da nastavi da sarađuje sa svojim kolegama kako u Državnoj dumi, tako i u Savetu federacije.

Lavrov je istakao da njegova poseta u vreme pandemije dokaz snažnih prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije i naglasio da Srbija uvek može računati na podršku bratske Rusije u međunarodnoj areni, posebno u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Zvaničnici ministarstava odbrane Srbije i Rusije o bilateralnoj saradnji

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković razgovarao je danas sa zvaničnikom Ministarstva odbrane Rusije general-majorom Viktorom Miskovecom o nastavku bilateralne saradnje, saopštilo je Ministartvo. Miskovec predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Rusije koja je u Srbiju donela plamen za paljenje „Večne vatre“ na istoimenom spomeniku u Beogradu. Sagovornici su se saglasili da se u okviru saradnje dve zemlje u oblasti odbrane posebna pažnja poklanja čuvanju svetlih tradicija u borbi naših predaka za slobodu i nezavisnost. Navedeno je da se bilateralna saradnja sa Oružanim snagama Rusije na svim poljima konstantno razvija i da ima prostora za dalji napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari