Lazarević: Sa Kosova odlaze i Srbi i Albanci 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Da nije došlo do promene vlasti na izborima, odnosno da Kosovo nije održalo svojevrsnu pokaznu lekciju iz demokratije za neposredni region, teško bi neka promena za 12 godina bila uočljivija

To poručuje za portal Danasa Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, povodom obeležavanja 12. godišnjice od proglašenja kosovske nezavisnosti.

Ona navodi da su druga pitanja koliko će nova vlada opstati i kako će postupati, ali da je reč o promeni i u odnosu na region.

Lazarević dodaje da se, na osnovu biografije Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, radi o vladi koja nije deo ratne koalicije, niti ratno-huškačke ili ratno-propagandističke mašinerije, u čemu je specifična u odnosu na neposredni region sa izuzetkom Makedonije.

– Takođe, prema osnovnom predizbornom obećanju, orijentisana je ka borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, zbog čega je politička struktura u Prištini i kosovskim gradovima godinama prokazivana, ali i dalje bez većih posledica, sve do ovog gubitka na izborima. Ovo je upadljiva promena, preostaje sada da se vidi vek trajanja nove kosovske vlade i priroda upravljanja – kaže Lazarević.

Prema njenom viđenju, druga promena je veći odliv Srba sa Kosova i Metohije, s tom razlikom što Srbi po prvi put upadljivo odlaze sa Severa, ne samo sa juga.

– Dok je pritisak na Sever u smislu pomeranja srpskog stanovništva sa juga ka Severu dominirao od 2008. godine, obrnuti trend je od 2014. godine. Od početka briselskog procesa dogodila se takođe promena – integracija Severa u kosovski sistem, a kao posledica načina upravljanja Severom od tada, upadljivo je iseljavanje domicijalnog stanovništva sa Severa, ka srpskim gradovima i prestonici, ali i inostranstvu – ukazuje Lazarević.

Ona dodaje da su takođe i Albanci proteklih godina masovno odlazili sa Kosova.

– Mnogi u privatnim i otvorenim razgovorima priznaju da su imali velika očekivanja neposredno nakon 2008. godine, ali da sada priznaju da žive u „zarobljenoj državi“, te da su ih ratne vođe razočarale enormnim bogaćenjem i nepravdom koja se primenjuje prema građanima. Mnogi Albanci žive veoma siromašno, bez posla, boreći se za svaki posao, kako bi održali porodice. Oni su bez zdravstvene i druge zaštite, sa znatno jeftinijom radnom snagom u odnosu na srpsko tržište, a sa visokim dažbinama prema institucijama, poput računa za utrošenu električnu energiju – objašnjava Lazarević.

Podsetimo, na današnji dan pre tačno 12 godina Skupština Kosova je usvojila Deklaraciju o nezavisnosti.

Nizom manifestacija na Kosovu je danas obeležen dan na koji je proglašena nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari