LDP zahteva smenu ministra Vukosavljevića 1Foto: FoNet/Beoinfo

Liberalno-demokratska partija (LDP) zahteva smenu Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Takođe, poslanici LDP-a tražiće i da se Odbor za kulturu i informisanje po hitnom postupku izjasni o ovom zahtevu i nedopustivim postupanjima ministra Vukosavljevića u prvih sto dana rada Vlade, navodi se u saopštenju stranke.

Imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara u tom ministarstvu i oštre reakcije svih medijskih udruženja, dovoljan su razlog za ovakav zahtev. LDP upozorava da je ovaj postupak ministra Vukosavljevića samo nastavak katastrofalnih, neodgovornih i po srpsku kulturu i medije ponižavajućih postupaka koje ovaj nesposobni ministar sprovodi.

LDP poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srbije i demokratsku javnost, a posebno predstavnike vladajuće koalicije, da ozbiljno i zajedničkim snagama postignemo konsenzus o neophodnosti dijaloga i jačanja institucija. Kultura i mediji su od posebnog značaja za budućnost naše zemlje i ne sme se dozvoliti da lični afiniteti i interesi šačice primitivnih nacionalista i šovinista ugroze jedan od najvitalnijih delova našeg društva.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, inače neuspešni trgovac nekretninama i član Krunskog saveta, svojim delovanjem ugrozio je funkcionisanje institucija kulture kroz niz postupaka kojima je urušio njihovu samostalnost i zaustavio proces jačanja kapaciteta i razvoja. Udbaškim metodama nadzora i pokušajima zavođenja strahovlade nad upravnim odborima nacionalnih institucija, Vukosavljević pokušava da kontroliše i „mikromenadžuje“ delovanje rukovodilaca tih institucija koji su izabrani u skladu sa zakonom i sprovodi politiku svoje male interesne grupe. Koristeći svoja ovlašćenja i pozivajući se na zakone sprovodi vanredne inspekcije u ustanovama kulture čiji je Republika osnivač, sa jasnom porukom koju i sami inspektori prenose – „NISTE PODOBNI“, poručuju iz LDP.

Javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture Republike Srbije 2017-2027. sprovedena je bez aktera nezavisne kulturne scene, predstavnika kulturne industrije i drugih važnih predstavnika naše kulturne javnosti. Ministar Vukosavljević, koristeći diskreciono pravo kojim manipuliše, sprovodi antimodernu, antievropsku, antipostmodernu i antisrpsku kulturnu politiku. Ovakvim odlukama, ključne aktere naše kulturne scene ostavlja bez podrške, umanjuje reprezentativnost i potencijale za međunarodnu saradnju kulturnih radnika. U procesu konsultacija za donošenje Strategije razvoja kulture Republike Srbije 2017-2027. nije uključio kritičke glasove, „nepodobna“ mišljenja, već je ugrozio mogućnost za bilo kakvu vrstu dijaloga i negovanje pluralizma kao osnovne vrednosti demokratije u Srbiji, kaže se u saopštenju.

U oblasti medija, Vukosavljević je samo zaoštrio odnose među akterima na medijskoj sceni i time zaustavio regulisanje pravnog okvira i sva druga pitanja od značaja za poštovanje medijskih sloboda i ključnih demokratskih vrednosti. I na kraju, imenovanje Gajovića koji je osvedočeni šovinista, promoter netolerancije i ponižavajućeg odnosa prema ženama predstavlja postupak koji pokazuje da ministar Vukosavljević ima nameru da nastavi sa nerazumnom i destruktivnom politikom u resoru koji vodi.

LDP smatra da je smena ministra Vukosavljevića hitna i neophodna mera pre nego što nastupe nesagledive posledice koje ne bi bilo moguće otkloniti u narednim decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari