Lečić: Nisam vređao nijednu nacionalnu manjinu 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Neću da ulazim u polemike. Nikoga od njih nisam vređao, kaže za Danas Branislav Lečić, glumac i član Demokratske stranke, komentarišući kritike izrečene na njegov račun na pojedinim portalima i društvenim mrežama zbog pominjanja nacionalnih manjina u govoru na protestu „Jedan od pet miliona“ održanom u subotu u Beogradu.

Naš sagovornik ističe da „svaka manjina u ovoj zemlji zaslužuje i ozbiljnu pažnju i demokratski tretman“.

– Mi koji šetamo nemamo nikakvu pažnju institucija vlasti i pokorenih medija, a pogotovo nemamo demokratski tretman, poručuje Branislav Lečić.

Lečić je u subotu na protestu, između ostalog rekao: „Mnogo smo okupatora skinuli sa svojih leđa, i ove dahije i paše ćemo poslati u prošlosti“, uz opasku: „okupatori su i oni koji su se orodili od sopstvenog naroda i misle da imaju prava da gospodare i vladaju na način da u nama ponize čoveka i građanina“.

– Ja vas pitam i pitam ovu Vladu i ljude u njoj, da 40 i nešto dana, a da ne kažem četiri meseca i ko zna koliko još, Romi iz Beograda protestuju, da su oni Romi iz Obrenovca, Kragujevca… četiri meseca na nogama tražeći svoja prava, da li biste ih primili? Da su glave digli Slovaci, u ovoj zemlji, Rusini i neke druge nacionalne manjine, Mađari, da li biste razgovarali s njima? A ko smo mi? Kada se ne obazirete na sopstveni narod, ko smo? Svako od nas je čovek, građanin i najzad zaslužuje da njegova država radi za njega. Vučiću, nisi tu da narod zavodiš, nego kao svaki drugi lider da ga vodiš. Tako je govorio Zoran Đinđić, vođe i lideri su tu da služe narodu, a ne da ga stavljaju u stranu, poručio je on.

Lečić je, takođe, konstatovao, da „vlast mora da bude servis naroda, da sasluša svaku grupu naroda… nisu mediji tu da služe bilo kakvom diktatoru… građanima nisu potrebne vođe-diktatori koji ponižavaju sopstveni narod i teraju ga da im se klanja, već prosvetitelji koji će umeti da ga prosvetljuju i vode… ta vlast mora da bude predstavnik svog naroda i najmanje grupe, mora da ga sluša i birana je da nam služi“. On je, podsetimo, u obraćanju demonstrantima ispred Vlade Srbije pozvao „na veliki marš do televizije Pink“ 6. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari