Lečiću predstoji dokazivanje legalnosti 1Foto: FoNet/ Demokratska stranka

Izbori za novog predsednika Demokratske stranke održaće se u danas (subota), a jedini kandidat je dosadašnji član Glavnog odbora DS i bivši ministar Branislav Lečić, koji je takođe i isključeni član DS.

Ti izbori neće, međutim, razrešiti višemesečne nesuglasice koje traju u Demokratskoj stranci, jer demokrate koje podržavaju aktuelnog predsednika DS Zorana Lutovca tvrde da nikakva izborna skupština Demokratske stranke nije zakazana za sutra.

Podsećaju da se izbori raspisuju po odluci predsednika, ili apsolutne većine članova Glavnog odbora, a pošto takva odluka nije doneta, onda ni izbori nisu raspisani, a da je ovo samo pokušaj manjine da preotmu stranku većini.

Ko će nakon današnje izborne skupštine imati većinu u DS, a ko će ostati u manjini za sada je neizvesno, s obzirom da obe sukobljene strane tvrde da imaju većinu.

Na pitanje kako će se ta većina meriti i kako će se znati da su izbori validni, Dragoslav Šumarac, potpredsednik i kandidat za istu funkciju, kaže za Danas da će izbori biti validni ako na njima izađe više od 30 odsto upisanih članova sa plaćenom članarinom.

„Trenutno je oko 5.000 plaćenih članarina u DS“, objašnjava Šumarac, ubeđen da baš strana koja se opredelila za izbornu skupštinu ima većinu.

„Veoma bi me iznenadilo da Lutovac ne prizna volju članova Demokratske stranke. Verujem da će uvažiti demokratsku odluku ma kakva ona danas bila. Članovi DS imaće mogućnosti da glasaju na više od 43 biračka mesta u čitavoj Srbiji, a biraće se predsednik stranke i potpredsednici. Dve nedelje kasnije biće organizovana delegatska skupština gde će biti potvrđeni izbor predsednika i potpredsednika, a biće izabrano i 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora, predsednik Političkog saveta, nadzorni odbori, Statutarna komisija“, objašnjava Šumarac.

Jedini kandidat za predsednika DS je Branislav Lečić, koji je nedavno izbačen iz stranke.

A nasuprot njemu aktuelni lider demokrata Zoran Lutovac neće imati čak ni pravo glasa na izborima, jer nije izmirio članarinu i ne nalazi se na biračkom spisku, tvrde u frakciji DS.

Kandidati za potpredsednike biće Dragoslav Šumarac, Vojislav Janković, general Petar Radojičić, Jovana Jovanović i Milica Slijepčević.

Među njima nema Aleksandre Jerkov, jer je ona tu kandidaturu odbila, kako objašnjava Vida Ognjenović, predsednica organizacionog odbora za sprovođenje izbora u DS, zbog ponude da se školuje u inostranstvu godinu dana.

„Zato je sama molila da ne bude na odgovornim mestima“, kaže Ognjenović.

U krugu oko Lutovca kažu da je Demokratska stranka svoje unutarstranačke izbore imala pre dve godine i na tim izborima je Zoran Lutovac ubedljivo pobedio.

Ističu da je Lutovac osvojio čak pet puta više glasova od Branislava Lečića, te da se Lečić nalazi na čelu nekakve neformalne grupe koja je samu sebe proglasila većinom u stranci i koja sama sebi bira predsednika.

Cilj te „neformalne grupe“ je, kako dodaju, da nelegalnim i nelegitimnim sredstvima, a uz pomoć vladajućeg režima, preuzmu kontrolu nad strankom, ali da prevara neće proći.

Takođe, rukovodstvo DS sa Lutovcem na čelu uputilo je dopis Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u kome detaljno pojašnjava proceduru oko raspisivanja izborne skupštine i upozorava ih na saznanja da će grupa okupljena oko Lečića pokušati da nelegalno upiše novo ovlašćeno lice ispred Demokratske stranke u Registar političkih stranaka.

Protiv svih organizatora lažnih stranačkih izbora biće pokrenuti disciplinski postupci, tvrde sagovornici bliski Lutovcu.

Prema njihovim rečima, prošlog meseca, iz stranke su isključena četiri funkcionera dok se DS učlanilo više od 60 novih ljudi.

Na kraju, izgleda da će konačnu reč dati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kome se predaje rešenje o izmeni pravnog zastupnika stranke, prilažu se svi prikupljeni potpisi, dokazi da su izbori održani, kao i skupština stranke – ko je zakazao, kada, ko je učestvovao…

Strana koja ne bude zadovoljna odlukom Ministarstva može da se žali Upravnom sudu.

Najavljeno je da će o rezultatima glasanja Lečić obavestiti javnost na konferenciji za novinare u 21 sat u prostorijama u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Prethodno glasanje

Od 2016. u DS je uveden neposredni izbor predsednika i rukovodstva, tako da se glasa u odborima, a posle prebroje glasovi, kao i pravilo da to može učiniti onaj ko je platio članarinu. Prvi koji je tako pobedio je bio Dragan Šutanovac, a među njegovim protivkandidatima bio je i Zoran Lutovac.

Posle beogradskih izbora 2018. međutim na izborima u DS je glasalo 1.260 delegata od kojih je 659 dalo poverenje Lutovcu, 463 Gordani Čomić, dok je 123 glasa osvojio Branislav Lečić. Mediji su objavili fotografiju na kojoj je Lutovac pobedu proslavio sa Draganom Đilasom, kandidatom dela opozicije na gradskim izborima. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari