Vlada Srbije u punom kapacitetu ostavila bi bolji utisak na međuvladinoj konferenciji 19. jula prilikom otvaranja poglavlja 23 i 24.

Ali ukoliko se to ne dogodi, za sagovornike iz EU je važno da će glavni pregovorač, a to je premijer, ostati isti, kažu sagovornice Danasa koje smo pitali da li bi bilo dobro da nova Vlada Srbije bude formirana do 19. jula i dugo najavljivanog otvaranja novih poglavlja, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će biti formiran kabinet Aleksandra Vučića, a poslovi u procesu evropskih integracija se otvaranjem poglavlja gomilaju.

Zvanično je, kako javljaju mediji, otklonjena i poslednja prepreka u otvaranju poglavlja. Hrvatska je naime na jučerašnjem sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA), posle više od tri meseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom. Kako se spekuliše u medijima, rezultat jučerašnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri bio je zasnovan na kompromisnom tekstu koji je postignut na Samitu EU i zapadnobalkanskih lidera u ponedeljak u Parizu.

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, za Danas kaže da bi bilo dobro da vlada brzo bude formirana zbog posla koji Srbiju čeka a i da bi pun kapacitet vlada na međuvladinoj konferenciji ostavio bolji utisak.

– Sigurno je da bi predstavnici Vlade u punom kapacitetu ostavili mnogo bolji utisak na međuvladinoj konferenciji. Uz to bi bilo dobro da vlada što pre bude formirana, kako bi ministarstva bila spremna da rade u punom kapacitetu, bar do jeseni, kazala je ona za naš list.

Marinika Tepić, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, za naš list kaže da bi naravno bilo puno bolje kada bi vlada bila formirana, a ne da bude u tehničkom mandatu, ne samo zbog međuvladine konferencije nego zbog svih nas i života u Srbiji i odluka koje treba da budu donete.

– Ipak, ako se izmestimo u cipele sagovornika iz EU, za njih je važno i izvesno da se glavni pregovarač neće promeniti, a to je premijer Aleksandar Vučić. Iz tog ugla gledano, da li će vlada biti formirana ili ne do međuvladine konferencije nije toliko bitno. Može biti eventualno male nelagode ukoliko međuvladinoj konferenciji budu prisustvovali ministri koji neće biti u novoj vladi i koji će, kako politička etika nalaže, morati da se ograde u smislu da neće moći u punom kapacitetu da govore šta će se desiti i raditi ukoliko oni ne budu u novom kabinetu – zaključuje Tepić.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor u Vladi ko će činiti delegaciju koja će prisustvovati otvaranju poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari