Lončar: Povećavaju se novčane kazne za kršenje propisa zaštite stanovništva od zaraznih bolesti 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, obrazlažući izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da se povećava najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa kojima su određene mere za zaštitu stanovništva od tih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

On je u Skupštini Srbije rekao da su predloženim zakonom propisane prekršajne sankcije za nepostupanje pravnih i fizičkih lica po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi, čiji je cilj zaštita stanovništva.

„Propisano je da ovaj zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja, imajući u vidu nenadoknadivu štetu koja bi mogla da nastupi po sve građane Srbije, odnosno po zdravlje i živote velikog broja ljudi, po zdravstveni sistem i posledično po privredu“, rekao je Lončar.

Lončar je naveo da je ovim zakonom propisano da su zdravstvene ustanove, privatna praksa, pravna lica, preduzetnici, zdravstveni radnici i građani dužni da spovode propisane mere i postupe po rešenju sanitarnog inspektora radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u rokovima, pod uslovima i na način određen tim rešenjem.

On je kazao da su mnoge mere koje su važile u vreme vanrednog stanja ublažene, ali je istakao da ih i dalje treba striktno poštovati da ne bi došlo do novog talasa širenja korona virusa, ali i drugih zaraznih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari