LSV: Miting u Hrtkovcima je test za Srbiju 1Foto: Fonet

Par dana uoči Đurđevdana nije jasno da li će pristalice Srpske radikalne stranke održati najavljeni miting u Hrtkovcima 6. maja.

Iako je policija juče definitivno zabranila skup radikala u tom vojvođanskom mestu, Vojislav Šešelj, lider te stranke, tvrdi da će miting bez obzira na zabranu MUP-a biti održan i to ako treba na livadi ispred Doma kulture u Hrtkovcima. Pred radikalima i „ratnim zločincima“, kako tvrdi Bojan Kostreš, neće se povući Liga socijaldemokrata Vojvodine, dok će u DS danas doneti odluku o eventualnom organizovanju kontramitinga.

Radikali i MUP Srbije juče su se utrkivali ko će više saopštenjima da zbuni javnost. Najpre je SRS objavila da je Upravni sud u Novom Sadu poništio rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani okupljanja Srpske radikalne stranke u nedelju, 6. maja, u Hrtkovcima. Naveli su da nakon te presude više ne postoji nijedan pravno valjan razlog za zabranu skupa, ispred zgrade Doma kulture „Sveti Sava“, od 11 do 13 časova.“Svaki eventualni pokušaj zabrane predstavljao bi zloupotrebu i doveo u pitanje nezavisnost sudske grane vlasti“, naveli su radikali u saopštenju.

Nakon radikalskog saopštenja, usledilo je i saopštenje MUP-a Srbije, kojim se definitivno zabranjuje skup u Hrtkovcima, baš onako kako je onomad obećao ministar policije Nebojša Stefanović. On je garantovao da 6. maja u centru Hrtkovaca nikakvih skupova neće biti i da je ta odluka donesena na osnovu procene da bi najavljeni skupovi bili štetni po bezbednost građana.

Rešenje o ponovnoj zabrani skupa u Hrtkovcima policija je juče uručila radikalima, a u saopštenju policije se navodi da je MUP postupio u skladu sa presudom Upravnog suda kojom se zaključuje da je Uprava policije, kao drugostepeni organ u odlučivanju da se zabrani skup SRS-a u Hrtkovcima, bila u obavezi da poništi prvostepeno rešenje o zabrani jer je prijava skupa bila nepotpuna. Podseća se da je Upravni sud nepotpunu prijavu obrazložio činjenicom da je tu prijavu potpisao predsednik sremskog Okružnog odbora SRS-a, iako se u prijavi navodi da Srpska radikalna stranka organizuje skup, a po mišljenju Upravnog suda ovo lice ne može biti organizator.

„Nemam namere da se tučem sa policijom, jer to nikada nisam ni radio, ali skup u Hrtkovcima će svakako biti održan na Đurđevdan. Održaćemo ga na livadi ispred Doma kulture i gotovo. Pravi se drama oko nečega što ne može da bude drama“, rekao je Šešelj za Danas. On je dodao da, ukoliko im policija zabrani ulaz u Hrtkovce, oni će preko njiva doći do Doma kulture svakako.

Šešelj ponavlja da radikali neće jurišati na kordon policije, jer neće incident. „Ali želimo da održimo skup jer je to naše ustavno pravo. Policija neće imati razloga da primeni silu protiv nas. A ako je primene, moja komanda će biti da svi sednu. Kod nas je sve jasno i čisto“, napominje Šešelj i dodaje da su se radikali ponovo žalili MUP-u na njihovu ponovljenu odluku o zabrani skupa. On je krajem protekle nedelje poručio članovima LSV i DS da mogu slobodno da dođu u Hrtkovce i da im neće pretiti nikakva opasnost.

Od kontramitinga u Hrtkovcima definitivno nisu odustali ni u Demokratskoj stranci, jer, kako kaže Radoslav Milojičić, poslanik DS, o tome će se više znati tek danas nakon zakazanog sastanka. Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za naš list da se ligaši nikada nisu povlačili pred organizacijama koje vode osuđeni ratni zločinci i seju zlo i mržnju. „Nećemo se povući ni ovoga puta. Skup u Hrtkovcima nije samo način da se suprotstavimo ideologiji zla nastaloj za vreme nacionalsocijalističkog režima Slobodana Miloševića, već i način da se pošalje poruka da je Srbiji mesto u Evropi. Ipak, nadam se da će i vlast u Srbiji pokazati da zločincima nije mesto na političkoj sceni i da će biti sprečen skup SRS“ , napominje Kostreš. Dodaje da je ovo veliki ispit za celokupnu političku scenu Srbije i da se nada da ćemo ga položiti kao društvo.

Podsećanje

Podsetimo, Šešelj je 11. aprila osuđen na 10 godina zatvora u žalbenom postupku pred Haškim tribunalom, zbog deportacije i progona Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. NJegov govor koji je doveden u vezu sa zločinima, pa je zato i osuđen, održan je 6. maja 1992. godine, na skupu u ovom mestu. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari