LSV: Postaje popularno mrzeti 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je antifašizam ugrožen pod snažnim udarima ekstremističkih ideja. 

Desničari na svim svetskim meridijanima čine sve da ožive ideje za koje se smatralo da su poražene 9. maja 1945. godine. Dešavanja na bivšim jugoslovenskim prostorima devedesetih godina pokazala su da širenje mržnje i strahova lako može da dovede do najtežih zločina. Čak i dve decenije posle kraja sukoba aktivne su grupe koje propagiraju ideje nacizma i fašizma. Postaje popularno mrzeti a to je ogroman problem, upozorava potparol LSV Aleksandar Marton

“U vremenu krize, mladi postaju lak plen onih koji na stadionima, sportskim salama ili na skupovima ispred pekara uzvikuju užasne parole „Za dom spremni“, „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“ ili „Nož, žica, Srebrenica“. Ta mržnja prema nekom „drugom“ i „drugačijem“ ulazi u sve pore društva. Nažalost, država ne čini ništa da ove pojave spreči. Ustav i zakoni jasno propisuju zabranu diskriminacija po bilo kom osnovu, ali često izostaju sankcije, a kada ih i ima, veoma su blage” navodi se u saopštenju LSV koje potpisuje potparol ove stranke Aleksandar Marton.

Dan pobede nad fašizmom prilika je da se snažno zatraži nova politika u borbi protiv desnog ekstremizma, kažu u LSV i napominju da se kaznena politika mora pooštriti i kvalitetno sprovoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari