LSV: Preventivna zdravstvena zaštita u Srbiji kao luksuz 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne da obezbede vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da prestanu da odgovornost za tu vrstu prevencije karcinoma grlića materice prebacuju na građane.

„U nedelji kada se obeležava borba protiv karcinoma grlića materice, mediji prenose da Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija da pokrije troškova vakcina protiv HPV-a. Kolektivna odgovornost se prebacuje na individualnu, uz priču da je na ‘ženama da sprovode preventivne preglede’, a svi koji žele, mogu sami da kupe vakcine“, navela je funkcionerka LSV-a Ana Pataki u saopštenju za javnost.

Ona je podsetila da su u 99 odsto slučajeva uzroci karcinoma grlića materice povezani sa HPV-om, za koji je Srbija vakcinaciju preporučila u redovan kalendar imunizacije, od 1. aprila 2019. godine.

„Uprkos nedavno usvojenom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji preporučuje deci oba pola pre stupanja u seksualne odnose, a najbolje u uzrastu od 11 ili 12 godina, ali i mladim ženama do 26, odnosno muškarcima do navršene 21. godine života, ukoliko vakcinu nisu primili kao tinejdžeri, domovi zdravlja ne dobijaju vakcine“, navela je Ana Pataki.

Dodala je da vakcinacija protiv HPV-a treba da bude shvaćena kao pravo a ne obaveza, jer se prepušta roditeljima da sami kupuju vakcine, a potom lekari odbijaju da ih daju, pošto nemaju garancije o hladnom lancu dostavljanja od apoteke do ordinacije.

Svake godine otkrije se oko 530.000 novih slučajeva raka grlića materice na globalnom nivou. Prema navodima kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Srbiju, sa više od 1.300 novoobolelih i oko 500 umrlih žena, rak grlića materice stavlja na drugo mesto vodećih uzroka oboljevanja, ali i na četvrto mesto uzroka umiranja među ženama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari