Foto: Logo

Ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine. U toku je čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina. U promotivnom spotu se spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Za to vreme u Zrenjaninu se precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela, naveo je u saopštenju predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina, Dejan Čapo.

On je istakao da su u gradu Zrenjaninu, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik. Međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani.

– Tako je to stajalo mesecima, dok LSV nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost, niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen, naglasio je Čapo. LSV upozorava da se na ovaj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

– Zahtevamo da se prava nacionalnih manjina poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani. Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronađu i sankcionišu, zaključio je Čapo.