Lučić: Đinđićevim imenom se manipuliše 1Foto: Stanislav Milojković

Članica političkog saveta DS Ljiljana Lučić kaže da iza ubistva premijera Zorana Đinđića stoji najmračniji deo države i da je političku pozadinu jako teško istražiti do kraja – i kad bi država to htela.

Izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da bi danas Đinđić bio na strani Vučića ocenila je za TV N1 nekorektnom, nepristojnom i dodala – paralele nema. Lučićeva kaže da sećanje na Đinđića poprima ritualne oblike, ali da još nema ozbiljnog sagledavanja njegove uloge u društveno-političkom životu Srbije, naročito u toj važnoj deceniji, kada je završeno sa epohom Slobodana Miloševića.

„I kada smo pokušali u vladama posle 2000. da reformišemo i demokratizujemo Srbiju, približimo je Evropi i modernizujemo.“

Lučić kaže da danas postoje pokušaji da se relativizuje Đinđićeva uloga i ono što je radio za Srbiju i da se njegovim imenom manipuliše.

„Danas imate te česte teze da se reforme koje je vodio – danas da se nastavljaju. Činjenica da se Srbija kako tako kreće ka EU, ili da kako tako pokušava da odgovori na izazove ekonomskog razvoja, ne znači da bi to bio pravac kojim bi Zoran Đinđić tako išao. Taj pokušaj nekih učesnika aktuelne vlasti nije korektan i ne radi se o istini“, naglašava Lučićeva.

Zamenik gradonačelnika Beograda i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke Goran Vesić je, u intervjuu Kuriru, rekao da bi Zoran Đinđić danas bio na onoj strani na kojoj se rešavaju problemi i da bi sprovodio ono o čemu je sanjao, tj. kratko i jasno – bio bi sa Vučićem.

Ima nečeg nekorektnog u izjavi da bi on bio uz Vučića, i postavlja se pitanje u kojim to politikama, rekla je na to LJiljana Lučić za N1.

„Ne možete ljude koji su, doduše tada kao radikali, 2003. najavljivali ubistvo Zorana Đinđića, koji nisu učestvovali ni na komemorativnoj sednici u parlamentu povodom njegovog ubistva, i ljude koji su prelepljivali table sa njegovim imenom, Bulevara na Novom Beogradu, onima s Ratkom Mladićem – ne možete reći da se radi o ljudima koji uvažavaju ono što je Đinđić radio ili da su nastavljači te politike, to je neukusno“, rekla je Lučić.

Sam Vučić je, dodala je, izjavio da nije razumeo pad Berlinskog zida. „A mi smo žestoko platili to što vi niste razumeli“, navodi ona. Sećajući se Đinđića LJiljana Lučić kaže da je mnogo radio i bio zahtevan prema saradnicima. Karakteristična je bila i njegova borba sa autoritetima, dodala je, a istakla je to što je umeo svakome da nađe mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari