Lutovac: Referendum o Kosovu biće oruđe u rukama autokrate 1Zoran Lutovac Foto: Medija centar

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas u Nišu da pitanje statusa Kosova i Metohije ne može da pokreće i rešava nedemokratski režim i ocenio da bi najavljeni referendum o tom pitanju bio samo „oruđe u rukama autokrate“.

– Prilikom rešavanja statusa Kosova i Metohije moraju se uvažiti Ustav Srbije, međunarodno pravo i politička platforma oko koje postoji konsenzus.

Pre normalIzovanja odnosa sa Prištinom moraju se normalizovati odnosi unutar Srbije. Referendum u nedemokratskoj državi, u kojoj ne postoje slobodni mediji i slobodni izbori, neće biti slobodno izlašnjavanje građana o tom pitanju, već oruđe u rukama autokrate- rekao je Lutovac na konferenciji za novinare na platou ispred Tržnog centra Kalča u Nišu.

Govoreći o Savezu za Srbiju, u kojem je i DS, Lutovac je kazao da se on nije okupio zbog nekog kratkoročnog cilja, već oko univerzalnih vrednosti, kako bi se na tim temeljima napravila normalna država i društvo, što Srbija danas nije.

– Građani već doživljavaju ovaj Savez kao alternativu nedemokratskom režimu. NJima je već dosta insistiranja na našim različitostima. Oni hoće da vide konkretnu i spremnu alternativu takvom režimu- rekao je on.

Predsednik DS je dodao da je Savez za Srbiju otvoren za sve političke stranke i ostale koji imaju iste ciljeve kao Savez, iskazane kroz Program u 30 tačaka. Savez je, međutim, otvoren za saradnju „u vezi sa pojedinim pitanjima“ i sa drugim političkim strankama, pokretima, nevladinim organizacijama i građanima, pogotovu na lokalnom nivou.

– Savezu za Srbiju u lokalnim sredinama moći će da se priključe i stranke, pokreti, NVO i građani koji nisu ušli u Savez na republičkom nivou. Na primeru Niša, odnosno u slučaju Niškog aerodroma i Južnih vesti, videlo se da je to i dobro i moguće. Verujemo da je to pravo rešenje i za druge lokalne sredine u Srbiji. Na nama je da pružimo podršku našim lokalnim liderima i odborima, a ne da direktivama iz „centrale“ odlučujemo sa kim će se oni udruživati- kazao je Lutovac.

Prema oceni predsednika niških demokrata Miodraga Stankovića, promene su više nego nužne jer je stanje u Nišu i drugim gradovima u poslednjih sedam godina, od kada njima upravlja vlast na čelu sa SNS, „nepodnošljivo“ i „daleko gore“ nego kada su to činile demokrate. U Nišu je, inače, danas održan sastanak predstavnika gradskih i opštinskih odbora DS u Pirotskom, Zaječarskom, Borskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari