Lutovac: Srbija bez demokratskih vrednosti 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, da u Srbiji nisu razvijene ni liberalne, ni demokratske vrednosti.

„Srbija spada u zemlje koje bi tek trebalo da se transformišu od autokratskog poretka, u kojem vlast nije odgovorna i ne podleže delotvornoj kontroli, u poredak vladavine prava, osnovnih sloboda, razvijenog civilnog društva i nezavisnih institucija“, rekao je Lutovac na konferenciji za novinare.

On je istakao da je obeležavanje Međunarodnog dana demokratije veoma važno, jer nas podseća gde se nalazimo i gde smo se uputili.

Lutovac je rekao da imamo nerazivijenu političku kulturu koja se manifestuje tako što se politički protivnici nazivaju neprijateljima, što se stalno proizvode neprijatelji, ne samo među političkim oponentima, nego se traže i u susedima, migrantima i svuda oko nas.

On je ocenio da u Srbiji nije uspostavljena vladavina prava, da je nizak nivo slobode govora i medijskih sloboda, institucije su nerazvijene, koncentracija vlasti je u rukama jednog čoveka, raširena je korupcija, a građani se tretiraju kao podanici.

Lutovac je ukazao da je Srbija danas daleko od stabilne demokratske države, ali se o njoj govori kao o stabilokratiji.

„Pravilnije bi bilo takav poredak nazvati labilokratija, poredak nerazvijenih sloboda sa fasadnom demokratijom lišenom pravog sadržaja. To je poredak nestabilnih temelja jer zavisi od rejtinga, dobre volje autoritarca i podrške koju dobija od velikih sila, a ne od nezavisnih institucija i ravnoteže liberalnih demokratskih načela i prakse“, istakao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, taj poredak počiva na fenomenu zarobljene države, gde se zakoni kreiraju prema potrebama moćnih pojedinaca, protivno interesu građana i države, javne politike su u službi privatnih aktera, a korupcijom se obezbeđuju legalizovane privilegije.

Lutovac je rekao da se Srbija nalazi „na predpolitičkom makadamu sa kojeg se može preći na magistralni put demokratije tek ako se obezbede elementarni uslovi za funkcionisanje normalne demokratske države“.

„Otuda je DS bila spremna da svoje posebnosti stavi po strani i da zajedno sa drugima u Savezu pokuša da napravi taj iskorak, da napravimo preduslove za normalnu, demokrastku državu“, rekao je Lutovac.

Doda je da tek posle toga može da se govori o „auto-putu koji vodi ka demokratskoj zajednici, o koridoru ka slobodnom i demokratskom društvu“.

Demokratska stranka želi da u zajedničkoj borbi sa partnerima iz Saveza za Srbiji omogući ključne promene koje će Srbiju učiniti normalnom državom, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari