Mališić: Niti nas Evropa hoće, niti mi hoćemo u Evropu 1Foto: Medija centar

Vesna Mališić, zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN, ocenila je u razgovoru za N1 da su poslednje odluke Evropske unije i neotpočinjanje prijema Severne Makedonije i Albanije u EU, ojačale antievropske snage u Srbiji, kako one u vladajućim strukturama – tako i u opoziciji.

„To je sigurno obeshrabrilo ceo region, i sve one koji su u procesu pristupnih pregovora, ili su kandidati ili žele da budu kandidati. Što se nas tiče, to će dati vetar u leđa antievropskim snagama, koje su inače jake. Naročito su jake unutar vladajuće stranke. Bojim se  da će ohrabriti i opozicione antievropske snage. To će nas udaljiti od evropskih integracija“, rekla je Mališić na TV N1.

Ona je dodala da će takva odluka uticati na čitav region.

„Nema sumnje da evropski parlamentarci i političari u Evropi smatraju da je to pogrešna poruka za ovaj prostor, koji je veoma rizičan i sa tenzijama i nerešenim pitanjima. Ulazimo u jedan period neizvesnosti, koji je dušu dao za mešetare. Kada pogledate naše medije, našu vladavinu prava, kada pogledate ta poglavlja koja su glavna, vidimo da ne napredujemo, mi nazadujemo. Niti mi ulažemo napor da se približavamo toj Evropi, niti nas Evropa ovakve kakve smo, hoće“, istakla je Mališić.

Komentarišući aktivnost opozicije nakon odluke o bojkotu, ona je napomenula da nakon odluke o neizlasku na izbore, situacija u medijima je mnogo gora, niti je nešto postignuto odlukom o neizlasku.

„Mi se nalazimo u pat poziciji. Suštinski ta odluka o bojkotu ne donosi ništa. Ulazimo u krizni period i što se približavaju izbori, kriza će biti sve veća. Ukoliko dođe do bojkota to će biti uvod u veoma ozbiljnu političku krizu, bez obzira što vlast govori da je svejedno da li će oni izaći ili ne“, navela je Mališić.

Ona je na N1 ocenila da trenutna politička situacija podseća ne jedan veliki „brlog“.

„Ovakav brlog zaista ne pamtim. Sve je dovedeno u pitanje. Ne osećate da postoji normalni protok bilo kakvih informacija. To je situacija kao kao da ste u kafani, svi u glas govore, i svađate se. I to je diktat vladajuće stranke. Svaki dijalog koji se uspostavlja, liči na ludnicu. To je mehanizam komunikacije u kojem sagovornici prekrivaju jedni druge, da se ne bi čulo ono što ne žele. Za to najveću odgovornost snosi vlast, jer vlast određuje uslove pod kojima se se živi u ovoj zemlji. Ovog trenutka je izabrala da ta atmosfera bude atmosfera ludnice“, ocenila je Mališić.

Govoreći o novim saznanjima o aferi „Krušik“, ona je u emisiji Novi dan otkrila da sve više radnika otkriva informacije koje dodatno potvrđuju priču Aleksandra Obradovića o zloupotrebama službenog položaja direktora ove firme.

„Nenormalno da ‘Krušik’ prodaje privatnicima oružje, umesto Jugoimportu SDPR-u, da im prodaje za znatno niže cene, i da je u munusu 11 miliona dolara. Da je prodala SDPR-u, državnoj firmi prodavala po cenema po kojima je htela da im proda, ona bi danas imala 11 miliona dolara. Pošto nije, prodala je privatnicima za 20 do 30 odsto jeftinije. Da li mislite da radnici koji tamo rade koji ne mogu da dobiju plate, to ne osećaju? Došli smo do podataka da su mine prodavane SDPR-u 20 odsto više nego privatnicima. Pa kako nije u gubitku, kada prodaje i GIM-u, i Tešiću i ostalima koji su njima bliski? Mi smo došli do četiri firme koje su kupovale po privilegovanim cenama, i koje su po našem mišljenju oštetile ‘Krušik'“, smatra Mališić.

Mališić je napomenula da sve veći broj ljudi otkriva podatke o nelegalnom poslovanju u „Krušiku“. Govoreći za N1 istakla je da je strašno to što se tužilaštvo nije oglasilo nakon izlaska svih ovih informacija koje su izašle u javnost.

„Stravično je ćutanje tužilaštva. Samo za ono što je govorila Marinika (Tepić), za to mora da se otvori istraga, da li će to oni dokazati da li je to istina ili nije, to je drugo pitanje. A oni ćute kao da su mrtvi i to najviše govore o stanju institucija u našoj zemlji“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari