NASTAVAK S 1. STRANE
Srbija će sa 24 ministarstva, koliko je predviđeno Predlogom zakona o ministarstvima, imati najglomazniju vladu u Evropi, a teško da tolika izvršna vlast može da vodi socijalno odgovornu i efikasnu politiku, neke su od zamerki opozicije na ovaj zakonski akt, koji je podnelo 122 poslanika Za evropsku Srbiju, G17 plus i SPS-PUPS-JS.

NASTAVAK S 1. STRANE
Srbija će sa 24 ministarstva, koliko je predviđeno Predlogom zakona o ministarstvima, imati najglomazniju vladu u Evropi, a teško da tolika izvršna vlast može da vodi socijalno odgovornu i efikasnu politiku, neke su od zamerki opozicije na ovaj zakonski akt, koji je podnelo 122 poslanika Za evropsku Srbiju, G17 plus i SPS-PUPS-JS. Opozicija, takođe, smatra da je buduća vlada plod trgovine koalicionih partera i da će presudnu ulogu na njen rad imati predsednik Republike Boris Tadić, a ne premijer Mirko Cvetković.

Odbori

Izborom predsednika juče su konstituisani skupštinski odbori za odbranu i bezbednost, prosvetu, finansije i za odnose sa Srbima van Srbije. Na čelu ova četiri odbora našli su se poslanici opozicije. Poslanici SRS Dragan Todorović, Branimir Đokić i Jorgovanka Tabaković izabrani su za predsednike odbora za bezbednost, odnose sa Srbima van srbije i za finansije. Zoran Šami (DSS) ponovo je na čelu Odbora za prosvetu.

Obrazlažući Predlog zakona Vlatko Ratković (DS) je naveo da je osnovna novina to što se njime predviđa da umesto dosadašnja 22, ubuduće postoje 24 ministarstva u Vladi Srbije, ali da vlada neće biti preglomazna.

Umičević podneo ostavku

Predrag Umičević, poslanik DS i gradonačelnik Smedereva podneo je juče ostavku na mesto poslanika, što su konstatovali Administrativni odbor i Skupština Srbije. Na jučerašnjoj sednici Administrativnog odbora Boško Ristić (DS) rekao je da postoji pravna nejasnoća o tome da li postoji sukob interesa između obavljanja funkcije poslanika i gradonačelnika ili predsednika opštine. „Mislim da tu nema sukoba interesa jer lokalna samouprava nije deo izvršne vlasti, ali DS je odlučila da naši funkcioneri ne dupliraju funkcije“, rekao je Ristić. Predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić je najavio da će u ime Odbora od Ustavnog suda zatražiti tumačenje o spojivosti funkcija u lokalnoj upravi sa mestom poslanika.

– Uspešnost vlade ne meri se brojem ministarstava već bilansom rada, rastom plata i penzija, proizvodnje…- poručio je Ratković.

Višečasovno fotokopiranje

Amandman kojim se predlaže da ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne bude osnovano već da se ovim delokrugom bavi ministarstvo pravde podneo je Marko Đurišić (DS), u 9.50 sati, a poslanicima je dostavljen tek oko 17.15 sati. U podnetom amandmanu se predlaže da se, „u cilju smanjenja državne uprave“ ova dva ministarstva objedine u ministarstvo pravde i ljudskih i manjinskih prava. U međuvremenu su sa skupštinske govornice poslanici DSS i SRS više puta pitali šta je s tim amandmanom, da li je podnet ili ne. Oni su primetili da svi pričaju o tom amandmanu i reaguju, a niko ga nije video.Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović odgovorila je oko 17 sati da se taj i još nekoliko amandmana umnožavaju. Petnaestak minuta kasnije, amandman je dostavljen poslanicima, a Željko Tomić i Aleksandar Pejčić iz DSS-NS začudili su se da umnožvanje jednog amandmana traje satima. Tomić je ocenio da je reč o politickoj trgovini i da je neobično da iz vladajuće koalicije već predlazu izmene predloženog zakona.

Nova su ministarstva za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan, a pojedinim je promenjen delokrug rada i nadležnosti. Ratković je istakao da taj zakonski predlog predstavlja „funkcionalizaciju ciljeva“ zemlje kao što su pridruživanje EU, strateško partnerstvo s Rusijom, odbrana suvereniteta i borba protiv kriminala i korupcije.

Ugljanin član nove Vlade Srbije?

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin biće član nove Vlade Srbije, saznaje agencija Beta. U toku su razgovori unutar članica vladajuće većine u republičkom parlamentu i Ugljanina o ministarstvu koje bi trebalo da pripadne Bošnjačkoj listi. Ugljanin bi trebalo da bude ministar bez portfelja. Prema ranijim informacijama objavljenim u beogradskoj štampi, ministar bez portfelja u budućoj vladi trebalo je da bude poslanik Bošnjačke liste Bajram Omeragić koji je u ranija dva mandata vlade bio na čelu vladinog sekretarijata za ravnomerni regionalni razvoj.

Podsećajući da je tokom kampanje i pregovora proklamovano načelo socijalno odgovorne vlade, Jovan Palalić (DSS) je istakao da će buduća vlada sigurno izneveriti to obećanje.
– S ovim brojem ministarstava, načinom predlaganja mandatara, aktivnim učešćem predsednika države, ulazimo u period slabe vlade. Politika će se voditi ne u Nemanjinoj 11 već na Andrićevom vencu, u Predsedništvu Srbije – rekao je Palalić, dodajući da je ključni problem u tome što predsednik Republike istovremeno obavlja i funkciju stranačkog lidera.
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović zamerio je predlagačima što nisu jasnije obrazložili povećanje broja ministarstava i koliko će to koštati građane. On je naveo da postoje i brojne nelogičnosti u definisanju nadležnosti ministarstava. Prema njegovom mišljenju, moglo je da bude formirano ministarstvo koje bi se bavilo evropskim integracijama, a nelogično je i to što je ministarstvo za zaštitu životne sredine sada nije poseban resor.
– Velike koalicije traže mnogo ministarstava. Predložena vlada nije mnogo veća od prethodne, ali pitanje je kako je moguće obaviti sve poslove ako vlada ne bude funkcionalna i efikasna – rekao je Jovanović.
Šef poslaničkog kluba SRS Tomislav Nikolić primetio je da Srbija sa svakom novom vladom dobija nove zakone o vladi i ministarstvima, „kao da svake godine pravimo novu državu“. On smatra da nedostaje ministarstvo za prirodne resurse i ocenio da će se vlada opet pretvoriti u stranačke feude. Radikali smatraju da su G17 plus i Mlađan Dinkić ponovo dobili značajan deo vlasti.
– Sada se već G17 Plus sprema za kampanju i skupljaju pare jer se nikad ne zna kad će da im padne na pamet da ruše vladu – primetio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari