Marković: Radikali i demokrate nestaju, a mi se još držimo 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Socijalistička partija Srbije na tek završenim beogradskim izborima izgubila je oko 15.000 glasova u odnosu na lokalne izbore iz 2016. godine, a po nekim procenama i polovinu biračkog tela u odnosu na izbore iz 2014. godine.

Socijalisti smatraju da su beogradski izbori bili čistilište za tradicionalne partije i da su jedino oni pored SNS preživeli, a da su za to glavni krivci kandidati grupa građana koji su u nekim opštinama „uzeli“ značajan deo biračkog tela SPS. Problem je i što, kao tvrde, sam lider SPS Ivica Dačić nije bio centralna figura izborne kampanje. Oni odbacuju tvrdnje pojedinih analitičara da je SPS tokom nekoliko proteklih izbornih ciklusa, kada je bila na listi naprednjaka, izgubila identitet, a samim tim i dobar deo birača.

U SPS podsećaju da socijalisti tradicionalno i do sada nisu imali neke fascinantne rezultate u glavnom gradu, ali da su u principu zadovoljni onim što je učinjeno. Podsećaju i da je SPS u Aranđelovcu osvojila 12 odsto, što je, kažu, dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016, kao i da je SPS u Boru i Sevojnu pobedila u koaliciji sa SNS. Predrag Marković, zamenik predsednika SPS, kaže za Danas da je najveći problem što su se beogradski izbori dogodili u toku rekonstrukcije biračkog tela i da je to možda jedan od razloga slabijeg rezultata u Beogradu.

„Menja se struktura glasača, politička kultura i tačke uspeha pojedinih partija. Eto vidite na Vračaru i Starom gradu, SPS je prošao sasvim pristojno, a te opštine su uvek bile uporište demokrata. Odličan rezultat zabeležili smo i u Novom Beogradu, što do sada nije bio slučaj. Neke velike partije, poput radikala i demokrata su na putu nestajanja, ali socijalisti se ipak drže. Iz ovih izbora smo naučili dosta toga i sada možemo da idemo samo nabolje“, napominje Predrag Marković.

Na pitanje koliko je socijalistima broj glasača smanjen zato što su u nekoliko izbornih ciklusa bili na listi naprednjaka, zamenik predsednika socijalista kaže da sudeći po Boru i Sevojnu ta koalicija sa naprednjacima nije imala loš uticaj. „Kako bismo tačno znali šta utiče na naš rejting, gde nestaju naši glasači i gde se čuvaju, morali bi da uradimo jedno opsežno istraživanje. Mi nismo nezadovoljni rezultatima ni u Beogradu, ali se mora priznati da je Aleksandar Vučić politički cunami, koji je potpuno počistio političku scenu, ali mi smo opstali“, ističe Marković. Na primedbu da se drže uglavnom cenzusa, on odgovara da su ovi izbori dobar razlog da socijalisti razmotre u kom će smeru ići u budućnosti. Marković kaže i da je pored svega činjenica da SPS ima najstabilniju glasačku strukturu koja se koleba, ali jezgro ostaje verno.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da rezultat socijalista nije nikakvo iznenađenje, jer su istraživanja i pokazala da će se nešto tako i desiti.

„Ako posmatrate poslednjih dvadeset godina rezultate socijalista na gradskim izborima, jasno možete da vidite da se ti rezultati ne razlikuju mnogo od današnjih. Imali su samo jedan veliki skok 2014. godine kada je Demokratska stranka doživela kolaps i kada je drastično pala sa 35 odsto na 19. Socijalisti su tada sa 7 odsto skočili na 15, ali i pre i posle 2014. godine je na jednocifrenom rezultatu“, kaže Anđelković. Prema njegovim rečima, socijalisti nemaju bitan pad rejtinga, a na pitanje kakva je budućnost SPS on kaže da svaka stranka koja je tik iznad cenzusa ima neizvesnu budućnost. „Ono što SPS ide u prilog jeste što imaju jaku infrastrukturu i zato će neko vreme još imati budućnost, sličnu ovoj. Sa izumiranjem biračkog tela, s obzirom na starost birača, sve su manje šanse socijalista za opstanak“, zaključuje Dragomir Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari