Matović: Miloš Jovanović da vodi širi opozicioni pokret 1

Potrebno je napraviti širi pokret u opoziciji na čije čelo bi trebalo da stane Miloš Jovanović, predsednik DSS-a, poručuje u razgovoru za Danas Ivan Matović iz lokalnog opozicionog pokreta Starosedeoci iz Kraljeva.

Matović za naš list ističe da opozicione stranke pojedinačno ne mogu postići bilo kakav rezultat, ali dodaje da se te šanse ne bi povećale i da dođe do nekakvog ujedinjenja ako cezarističke sujete nekih i dalje budu u prvom planu.

„Prosto mora da se podvuče crta. U stranu da se sklone razni ‘bivši’. Neki put mi deluje kao da Vučić, da je crtao kakve opozicionare od slame želi, ne bi nacrtao bolje od pojedinih bivših funkcionera, da li s gradskog ili republičkog nivoa. Prosto dosta više s njima“, rezolutan je lider kraljevačkih Starosedeoca.

Lokalna organizacija koju vodi na poslednje izbore izašla je u okviru pokreta Metla 2020 i na republičkom nivou nije prešla cenzus. Na lokalu jeste i tu su Starosedeoci već dugi niz godina opozicija u kraljevačkom parlamentu.

„Skoro pa jedina opozicija. I dalje postojimo“, dodaje Matović, a na pitanje gde je tu pokret Metla 2020 kaže da je to bio jednokratni politički projekat stvoren samo za poslednje izbore.

„Idemo dalje, ali saradnja sa Milošem Jovanovićem i Demokratskom strankom Srbije ostaje. Ona je bila odlična, ona je sada odlična i verujem da će i u budućnosti biti odlična“, smatra on.

Osvrnuvši se na današnju opozicionu scenu u Srbiji, Matović kaže da su potrebni novi, čisti ljudi.

„Miloš Jovanović je to. Čovek sa pravom diplomom, diplomom Sorbone, koji je bio pripadnik 63. Padobranske brigade, čovek koji ima posao. Ne kažem slučajno to, jer je danas u eri ‘profesionalnih političara bez pravog zanimanja’ priličan izuzetak kada neko radi, a Jovanović je profesor Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta“, ističe njegov koalicioni partner.

On kaže i da se danas vidi da bojkot nije doneo rezultat i da će vlast na izbore 2022. godine ići sa prednošću od 150 opština prema nula.

„Zamislite da smo imali racionalan dogovor opozicije pre izbora, a ne borbu za prevlast nekih unutar ničega. Zamislite da, a zajedničkim nastupom je to moglo da bude, sada opozicija drži bar 30-40 opština i ima 90-100 poslanika. E, toga nema. Već imate punu SNS vlast svuda i zato i kažem da su potrebni čisti, ljudi koji imaju stav da se suprotstave naprednjačkom partitokratskom sistemu“, naglašava Matović.

Na pitanje kako napreduju razgovori opozicije (DSS, SDS, Ne davimo Beograd, Nova stranka, Dosta je bilo…), kojima i on prisustvuje, Matović kaže da je atmosfera dobra i da se razgovara bez isticanja da je neko lider.

„Normalna atmosfera koja je nedostajala na opozicionoj sceni. Korak po korak, a prvo je zahtev da se Javni servis RTS otvori i za opoziciono mišljenje. To je pitanje zdravog razuma, a ne politike“, dodaje Matović.

On zaključuje da će biti još takvih sastanaka i da smatra da evropski parlamentarci nisu potrebni za razgovore vlasti i opozicije.

„Kad imamo raspravu u porodici, ne penjem se na terasu i vičem da postoji neki nesporazum, već ga rešavam u porodici. To je stvar elementarnog vaspitanja“, završava Ivan Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari