Mediji: Kurti će prihvatiti ministra kog predloži Srpska lista 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pobednik na vandrednim parlamentarnim izborima održanim 6. oktobra na Kosovu, lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je preko međunarodnih posrednika poslao poruku da će prihvatiti za svog ministra onog kog predloži Srpska lista, ali da zvanično ne želi da ima formalnu koaliciju, saznaje Balkan.info.

Kurti je više puta izjavio da neće praviti koaliciju sa Srpskom listom i da će predložiti samo „lojalne srpske političare na Kosovu”, ali Balkan.info navodi da se izgleda predomislio u svom stavu, prenosi Zeri.

Kurti je zatražio od Srpske liste da iznese zahteve, ali oni su odbili da razgovaraju preko međunarodnih posrednika, poručivši da će, ukoliko se ne poštuje Ustav Kosova, slučaj biti prosleđen Ustavnom sudu, navodi se u tekstu.

Prema Ustavu, srpski ministar mora biti izabran uz saglasnost vecĆine srpskih predstavnika u Skupštini Kosova, a vec´ina srpskih poslanika su iz Srpske liste.

Ako Vlada Kosova smanji broj ministarstava na 12, tada će samo jedan ministar iz srpske zajednice biti deo izvršne vlasti, a ukoliko broj ministarstava bude veči, srpska zajednica će imati više ministara, prenosi Kosovo onlajn.

Očekuje se da će to takođe biti Kurtijevo prvo obećanje, koje on necće ispuniti, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari