Medijski mrak, niški aerodrom, paljenje automobila "nisu po poslovniku" 1Protest ispred Gradske kuće zbog medija: Srđan Nonić Foto: Danas

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković odbio je svih šest predloga opozicije za proširenje dnevnog reda sutrašnje skupštinske sednice koji su proistekli iz građanskih protesta „1 od 5 miliona“ ili pojedinačnih protesta opozicionih odbornika, uz obrazloženje da „nisu izrađeni u skladu sa skupštinskim poslovnikom“.

Odborničke grupe Demokratske stranke, „Niške inicijative“ i „Niš moj grad“ zatražili su da se u dnevni red sutrašnje sednice Skupštine grada uvrsti stvaranje zakonskih preduslova za formiranje regionalnog javnog servisa, vraćanje niškog aerodroma, Privredne komore i Jugoistoka iz vlasništva republike u svojinu grada, rasvetljavanje svih slučajeva paljevine automobila u gradu, obezbeđenje svih pružnih prelaza ispravnim rampama i adekvatnom svetlosnom signalizacijom i smanjenje neopravdano uvećanih računa za daljinsko grejanje.

Oni su zahtevali i formiranje komisije koja bi se bavila „medijskim mrakom“ u gradu, koju je predložio odbornik Niške inicijative Srđan Nonić koji je danima protestvovao ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i većnika, presrećući ih prilikom njihovog dolaska na posao sa pitanjem šta će da promene u toj oblasti.

– Vaš predlog za proširenje nije izgrađen u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada Niša, s obzirom da ne sadrži sve elemente propisane poslovnikom. Potrebno je da u skladu sa članom 113. vaš predlog u što kraćem roku uskladite sa odredbama Poslovnika jer u suprotnom neće uspeti da udje u skupštinsku proceduru – navodi se u Rajkovićevom odgovoru u kojem se predlagačima „preporučuje“ da u pripremanju predloga iskoriste stručnu pomoć Službe za poslove Skupštine grada.

Uprkos višestrukim pozivima, Rajković danas nije odgovorio na zahtev našeg lista da pojasni razloge za odbijanje predloga opozicije o proširenju dnevnog reda.

– Pet puta sam bio u toj skupštinskoj službi na koju nas upućuju i uvek su nalazili neke formalne „cake“ da ovi naši predloži ne prođu. Iz njihovi odgovora sam zaključio da mi možemo da predlažemo samo smenu nekih funkcionera ili izmenu i dopunu odluka. Ispalo je da ne možemo da iniciramo skupštinsku debatu o nekim pitanjima, na šta, inače, imamo pravo kao saziv Skupštine, a prvenstveno to pravo imaju građani koji trebaju da budu informisani i čuju stavove svih- rekao je Nonić za Danas.

On je dodao da ovo nije prvi put da se vladajuća koalicija „lažno nudi“ da pomogne opoziciji tokom skupštinskih zasedanja. Ali, u poslednje tri godine opozicija nije uspela da proširi dnevni red niti jednog zasedanja, izuzimajući nekoliko amandmana, koji su ušli u dnevni red a potom glasanjem odbačeni.

– Ovakav vid ponašanja je testament nasilništva u rukavicama, simuliranje demokratije i imitacija institucija. Sramota nas je što sedimo u ovakvoj Skupštini, ali svim građanima možemo da obećamo da nećemo odustati od svih naših zahteva- naveli su odbornici Niške inicijative u saopštenju.

Odbornik Nonić je najavio da će i dalje nastaviti da „presreće“ gradske zvaničnike prilikom dolaska na posao, navodeći da je nedopustivo da lokalni mediji, izuzimajući par internet portala, izveštavaju isključivo o stavovima i „uspesima“ vlasti, dok kritičkih izveštavanja, među kojima ni onih o protestima, uopšte nema. Nonić je kazao da će „presretanje“ suziti na načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića, koji donosi odluke o konkursnom sufinansiranju medijskih projekata, kao i na šefove odborničkih grupa vladajućih stranaka u Skupštini grada. On je podsetio da je ove godine iz budžeta za medije izdvojeno oko 94 miliona dinara, od kojih za konkursno sufinansiranje medjskih projekata skoro 60 miliona, po čemu Niš prednjači među lokalnim samoupravama u Srbiji.

Opozicioni predlozi za proširenje dnevnog reda usledili su zbog nagomilanog građanskog nezadovoljstva iskazanog na protestima, ali i nakon pojedinih afera, od kojih su neke odnele i ljudske žrtve. Zahtev za boljom regulacijom pružnih prelaza ispostavljen je nakon saobraćajne nesreće u Donjem Međurovu, krajem prošle godine, kada je poginulo pet a povređeno 30 ljudi, a zahtev za rasvetljavanje svih paljevina automobila nakon što je u poslednje dve godine zapaljeno više od 20 vozila, među kojima i ona koja pripadaju gradskim, SNS i policijskim funkcionerima, a razjašnjeno tek nekoliko.

Zahtev za proširenje dnevnog reda

Branislav Jovanović, odbornik odborničke grupe „Niš moj grad“ i funkcioner Stranke slobode i pravde, podneo je zahtev za proširenje dnevnog reda današnje skupštinske sednice tačkom u kojoj će se razmatrati razrešenje zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura (SNS). Jovanović je u obrazloženju predloga naveo da je Banđur, „po zakonu, organizaciono i resorno zadužen da radi na sprečavanju korupcije i kriminala i poboljšanju stanja u javnom komunalnom sektoru“, a da je korupcija u gradu „u stalnom porastu“, a situacija u komunalnim preduzećima „nikad gora“. On je naveo da je Banđurov mandat obeležilo nameštanje tendera, posebno onih za nabavku automobila, sporno popločavanje centralnog Trga Kralja Milana, mahinacije u vezi sa izgradnjom Tržnog centra „Srbija“ i teniskim terenima kod Osnovne škole „Sveti Sava“ i hapšenja nadležnih u „Parking servisu“, Direkciji za saobraćaj i u vezi sa projektima za mlade“.

Prema njegovim rečima, javno komunalnI sektor je u tom periodu karakterisao nedostatak reformi, velika kreditna zaduženost JKP „Mediana“, Gradske toplane i JKP „Naisus“, nekontrolisana nabavka 18 vozila u JKP „Mediana“, pokrivanje gubitaka JKP „Gorica“, JKP „Tržnica“ i PU „Pčelica“ sa više od 600 miliona dinara iz gradskog budžeta, prestanak rada dečije ustanove „Divljana“….Banđur danas nije odgovorio na zahtev našeg lista da komentariše ovakvu inicijativu i njeno obrazloženje, a Jovanoviću nije stigao odgovor u vezi sa njegovim zahtevom za proširenje dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari