Medojević: Nećemo gubiti obraz zbog šake vlasti 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Iako je nakon objave predsednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, posle potpisivanja sporazuma o principima nove vlade Crne Gore između nosioca koalicionih lista Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, delovalo da je došlo do razdora u koaliciji, jedan od lidera Demokratskog fronta juče je ipak u pomirljivom tonu saopštio da „snažno podržava sporazum“.

– Pokret za promjene snažno podržava Sporazum nove vlasti. Istina je da me nosilac liste Zdravko Krivokapić nije konsultovao niti informisao, ali to je vjerovatno zbog toga što je on kao Crnogorac, suverenista i prozapadno i evroatlantski orijentisan političar, odlično znao da je tekst sporazuma 99 posto identičan sa osnivačkim aktima PZP i našim Programom. PzP je privremeno zamrzao ovaj dio Programa zbog strateškog dogovora sa NOVOM i DNP oko crnogorsko-srpskog pomirenja što je predstavljao temelj Demokratskog Fronta. Kao pošteni i lojalni partneri i mi smo poštovali, branili i promovisali Program DF i to ćemo činiti sve dok DF bude postojao – poručio je Medojević, a objavio portal podgoričkih Vijesti.

On je istakao da je jasno više puta rekao da je strateški cilj PZP i DF ostvaren „padom režima Đukanovića i da će PZP glasati za svaku Vladu bez DPS.“

– Samim tim smo dali punu podršku Zdravku Krivokapiću da vodi pregovore sa ostalim koalicijama i da formira tu Vladu. Ako smo rekli da ćemo glasati svaku Vladu koju dogovore Krivokapić, Bečić i Abazović, jasno je da tu za PZP nema pregovora niti bilo kakvog uslovljavanja – rekao je Medojević.

On je dodao da stoji na raspolaganju za „dobronamjerne predloge i savjete, ali i za konstruktivnu kritiku.“

– Bezuslovna podrška prvoj posttotalitarnoj Vladi ne znači i bezuslovno i nekritičko prihvatanje svih njenih odluka. Posle toliko godina časne i principijelne borbe za reforme nećemo gubiti obraz zbog šake vlasti. Nama je na prvom mjestu interes naroda i Crne Gore. Prvo Crna Gora – zaključio je Medojević.

Podsetimo, Medojević je posle potpisivanja sporazuma između lista Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, u kome između ostalog stoji da će buduća vlada jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, da neće biti promena državne zastave, grba i himne niti povlačenja priznanja Kosova, poručio da njega „niko ništa nije pitao“.

– I ja sam zatečen. Niko me nije konsultovao niti pitao. Ne znam kako će reagovati birači koji su glasali broj devet – napisao je Medojević u komentaru sa svog Fejsbuk profila, odgovarajući na poruke pojedinih građana koji su delili sliku sporazuma uz ocene da se osećaju prevarenim i da oni za to nisu glasali.

Kako su preneli mediji, Medojević se istim povodom oglasio i na Tviteru, napisavši da je iznenađen sporazumom.

– Ne znam za taj dogovor. Možda je napravljen, ali meni iza leđa. Meni je sve ovo novo. Saznao sam iz medija – napisao je Medojević.

Sudeći po porukama koje su posle potpisivanja dokumenta stizale i iz drugih partija koje čine koaliciju Za budućnost Crne Gore, stiče se utisak da nisu svi bili upoznati sa sadržinom sporazuma koji je u sredu potpisao nosilac liste Zdravko Krivokapić.

U Novoj srpskoj demokratiji poručili su da očekuju da će ih nosilac izborne liste Krivokapić narednih dana informisati o detaljima.

– Očekujem da će nas profesor Krivokapić narednih dana upoznati sa detaljima sporazuma koji su zaključili i javnosti predstavili Bečić, Abazović i on – rekao je Vijestima portparol te stranke Marko Kovačević.

Pobjedi je na upit iz Demokratske narodne partije odgovoreno da lider te partije Milan Knežević ne zna ništa o sporazumu.

– Predsednik DNP Milan Knežević trenutno ne boravi u zemlji. Očekujemo da će profesor Krivokapić narednih dana upoznati DF sa detaljima sporazuma koji su zaključili i javnosti predstavili on, Bečić i Abazović, saopštila je Pobjedi Jelena Kljajević, portparolka DNP.

U Socijalističkoj narodnoj partiji takođe su kazali da nisu znali za sporazum, te da očekuju pojašnjenje od Krivokapića.

– Svesni smo da je glavni cilj – rušenje DPS i očuvanja svetinja postignut i da sad predstoji žestoka borba protiv kriminala i korupcije i borba za ekonomski oporavak uništene ekonomije – rekao je Vijestima lider SNP Vladimir Joković.

Na pitanje da li je SNP sa svim tačkama sporazuma saglasan, on je odgovorio da u ovom trenutku to nije najvažnije.

Medijski spisak ministara – dezinformacija

Kandidat za poslanicu koalicije Za budućnost Srbije demantovala je juče medijske navode da je stranka Ujedinjene reformske akcije (URA) Dritana Abazovića predložila spisak kandidata za sastav nove crnogorske vlade.

Božović je rekla da je navodna lista ministara dezinformacija i da „UDB-a neće moći da omete izbornu volju naroda Crne Gore“.

Prema tom medijskom spisku raspored resora je: potpredsednik za pravosuđe i politički sistem Aleksa Bečić, potpredsednik za spoljnu politiku i održivi razvoj Dritan Abazović, ministarstvo unutrašnjih poslova – Andrija Jovićević, ministarstvo spoljnih poslova – Milka Tadić Mijović, ministarstvo odbrane Blagoje Grahovac, ministarstvo pravde – Dragan Šoć, ministarstvo ekonomije – Milojko Spaić, ministarstvo turizma i održivog razvoja – Dragan Krapović, ministarstvo finansija – Miloš Vuković, ministarstvo kulture – Nevenka Ćirović, ministarstvo prosvete – Božena Jelušić, ministarstvo sporta – Andrija Prlainović, ministarstvo javne uprave – Boris Marić, ministarstvo zdravlja – Vuk Kadić, ministarstvo poljoprivrede – Budimir Mugoša, ministarstvo nauke – Maja Čabarkapa, ministarstvo saobraćaja i pomorstva – Slobodan Živaljević, ministarstvo rada i socijalnog staranja – Branka Bošnjak, ministarstvo za ljudska i manjinska prava – Hazbija Kalač.

Razgovarali patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije

Patrijarh srpski Irinej razgovarao je sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je poglavara Srpske pravoslavne crkve upoznao „o duhovnom stanju sveštenstva, monaštva i naroda na prostorima“ ove mitropolije.

Mitropolit Amfilohije uručio je patrijarhu Irineju, tokom sastanka u Patrijaršiji, tri toma knjiga posvećenih patrijarhu srpskom Gavrilu (Dožiću), objavljeno je na sajtu mitropolije.

Takođe, mitropolit Amfilohije je uručio patrijarhu Irineju ikonu Svetitelja Novomučenika koja je dar poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolita kijevskog Onufrija.

Mitropolit Onufrije zamolio je mitropolita Amfilohija da je preda patrijarhu Irineju jer on lično nije mogao da dođe u Beograd, u februaru, kada je bio u poseti mitropoliji crnogorsko primorskoj, navedeno je u saopštenju.

Krivokapić: Želim da budem kao Helmut Kol

Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić dao je intervjuu za nemački Velt. On bi, kako ocenjuje nemački dnevnik, „mogao da bude novi premijer Crne Gore“.

„Svi smo videli: dosta je bilo. Crna Gora je u kandžama neslobode i korupcije“, odgovara Krivokapić na pitanje šta drži koaliciju koju čine najrazličitije stranke. I nastavlja: „Želimo da ostvarimo prvu stvarnu demokratsku promenu u našoj zemlji od 1945. S tim u vezi još uvek sam pod utiskom doživljaja koje sam imao u Nemačkoj…“

„… kada ste bili u Nemačkoj kao stipendista DAAD, Nemačke službe za akademsku razmenu“, nadovezuje se novinar Velta.

„Bilo je to 1988. u lepom Karlsrueu, kada je Helmut Kol bio u poseti. Kancelar se dovezao ispred gradske većnice u pratnji samo jednog automobila sa obezbeđenjem. Cimeru i meni je bilo dozvoljeno da se približimo kancelaru, a neki građani su mu čak postavljali pitanja. Mada je bilo i demonstranata koji držali transparente sa karikaturama Kola. To je bio moj prvi susret sa demokratijom. Tada, pod Titovim komunističkim režimom u Jugoslaviji, to je bilo nezamislivo. Želim da budem takav šef vlade: neko kome čovek može da se obrati i da ga kritikuje, neko ko nije uvek okružen teško naoružanim telohraniteljima. Trideset godina kasnije, konačno se susrećem sa demokratijom u svojoj zemlji“, rekao je Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari