Mekalister posetio Danas: Snažno verujem u slobodu medija 1Fotografije: Stanislav Milojković

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, posetio je danas redakciju Danasa, gde je razgovarao sa novinarima i urednicima lista.

Mekalister, koji je nedavno izabran i za predsedavajućeg Spoljnopolitičkog komiteta EP, poručio je, između ostalog, da “snažno veruje u slobodu medija”, uz opasku da se u nacrtu njegovog najnovijeg izveštaja o Srbiji izražava žaljenje što nije postignut nikakav napredak u navedenom segmentu u našoj državi.

Mekalister je uoči radne večere sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučić kazao prilikom sastanka u Danasu da su razgovori sa premijerom “uvek interesantni”, najavljujući da će jedna od tema biti i predstojeći predsednički izbori, kao i situacija u regionu. Pored susreta sa predsednikom Vlade, on se takođe danas sastao sa ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, sa predstavnicima Demokratske stranke, predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić, te sa predstavnicima civilnog sektora.

Izvestilac EP za Srbiju, koji se smatra najuticajnijim predstavnikom Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranke na čijem čelu je Angela Merkel, u evropskim institucijama, ocenio je i da će ova godina biti veoma važna za Evropu i svet, imajući u vidu jačanje predstojeće izbore u pojedinim zemljama, uključujući Nemačku i Francusku, te uzimajući u obzir nedavni izbor Donalda Trampa za predsednika Amerike.

Mekalister posetio Danas: Snažno verujem u slobodu medija 2

Takođe, predstavnik EP je sagovornicima iz Danasa predočio svoja gledišta o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, evropskoj integraciji Srbije, migrantskoj krizi, regionalnoj saradnji, “slučaju Savamala”.

Podsetimo, Mekalister je u nacrtu izveštaja za Srbiju naveo da se “uzimaju u obzir kontroverzni događaji u beogradskom kvartu Savamala i poziva se na brzo razrešenje” slučaja. Kako je Danas već pisao, na nacrt tog dokumenta poslanici EP podneli su rekordnih 325 amandmana, uključujući one u kojima je izražena zabrinutost zbog nedovoljne slobode izražavanja u Srbiji, kao i položaja nezavisnih tela.

Beograd je, takođe, dobio kritike zbog nerasvetljavanja “slučaja Savamala”, zbog intenziviranja vojne saradnje sa Rusijom, nedavnog incidenta u vezi sa slanjem voza sa natpisom „Kosovo je Srbija“, te prisustva visokih zvaničnika na proslavi Dana Republike Srpske.. I stovremeno, pojedini hrvatski predstavnici u EP ponovo su pozvali da se srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji stavi van snage, kao i da „Srbija Hrvatskoj vrati oteto kulturno blago“. Predloženi amandmani usaglašavaće se u EP tokom narednog meseca, a konačna rezolucija o Srbija trebalo bi da bude usvojena u martu.

Sa Danasom u „dugoj kući“

Dejvid Mekalister posetio je sinoć „dugu kuću“, napušteni magacin iza glavne Autobuske stanice koji ove zime služi kao prenoćište za oko hiljadu migranata koji ne žele da budu smešteni u prihvatnim centrima. Odmah po ulasku u dimom ispunjeni magacin, oko Mekalistera se okupio veliki broj migranata mahom iz Avganistana i Pakistana. Pošto ga je pratila svita od desetak ljudi, migranti su stekli dojam da im je u goste došao neko važan. Kada se pročulo da su gosti iz Nemačke, još više ljudi se okupilo. „Nemačka dobra… Srbija dobra“, dobacivalo je na engleskom nekoliko njih.

Mekalister je poveo razgovor sa grupom koja se grejala oko zapaljene vatre. Pokušavao je da sazna odakle su, koliko dugo se nalaze u Beogradu i koji su im planovi. Jedan mladić mu je na lošem engleskom objasnio da ne želi da ide u prihvatne centre zato što strahuje da će da bude deportovan u Makedoniju.

– Pročitao sam dosta toga o ovom mestu, ali je hiljadu puta upečatljivije kada ga vidite svojim očima. Biće mi potrebno malo vremena da se slegnu utisci. Veoma potresno – rekao je Mekalister neposredno pošto je obišao migrante u „dugoj kući“ i dodao da je u ovom trenutku prioritet da se migrantima pomogne kako bi pregurali ovu zimu.

– Srbija se prema ovim ljudima ophodi bolje nego mnoge druge zemlje i zbog toga je stekla veliko poštovanje međunarodne zajednice – rekao je Mekalister, koji je inače pripremajući se za posetu Beogradu ljubazno zamolio redakciju Danasa da mu njen novinar bude „domaćin u dugoj kući.“

Sastanak sa Draganom Šutanovcem

Delegacija Demokratske stranke, predvođena predsednikom stranke Draganom Šutanovcem, sastala se i razgovarala o evropskim integracijama Srbije, stanju u zemlji i o izveštaju koji je Mekalister podneo Evropskom parlamentu.

Šutanovac je naglasio posvećenost Demokratske stranke evropskim integracijama Srbije i ponovio da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Demokratske stranke već 27 godina. Govoreći o priključenju Srbije Evropskoj uniji, Šutanovac je rekao da je, osim samog članstva, podjedanko važno i usvojiti sve evropske vrednosti koje naše društvo čine boljim. Šutanovac je obavestio Mekalistera da je Demokratska stranka formirala komisiju za izradu predloga promene Ustava.  U saopštenju DS se navodi da je Šutanovac izrazio zadovoljstvo činjenicom da Mekalister u svom izveštaju prepoznaje probleme poput ugrožavanja vladavine prava i slobode govora, nepostojanja napretka u borbi protiv korupcije, ugrožavanja rada nezavisnih institucija i regulatornih tela i nerešavanja slučaja Savamala i poručio da Srbija mora da reši te probleme kako bi postala uređeno društvo.

Intervju sa Dejvidom Mekalisterom biće objavljen u Danasu početkom naredne sedmice. 

Sastanak sa ministarkom Joksimović

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izvestiocem EP za Srbiju o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, rezultatima koji su u tom procesu ostvareni, reformama koje se sprovode i predstojećoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji. Joksimović je naglasila da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Vlade Srbije, i da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana. Ministar je istakla i da evropske integracije predstavljaju najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj i napredak zemlje. Dejvid Mekalister pohvalio je napredak Srbije u procesu evroskih integracija i pozitivno ocenio rezultate reformi koje se u Srbiji sprovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari