Mekalister: Put Srbije ka EU nije jednostavan 1Foto: PETER STEFFEN/EPA

Koliko god da hvalim Srbiju za dosadašnje uspehe, još mnogo ima da se radi, posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, daljih neophodnih reformi, a ukazujem i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost i da su potpuno nezavisni mediji deo jedne evropske demokratije, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Mekalister je za Dojče vele rekao da put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) nije jednostavan, što znaju i u Beogradu.

Na mene ostavlja utisak kako se srpska Vlada i velika većina u srpskom Parlamentu odnose prema tom zadatku, istakao je Mekalister, uoči posete Beogradu, i ocenio da je Srbija činila vidljive napretke poslednjih godina.

To se vidi i po tome da je otvoreno 10, od 35 pregovaračkih poglavlja, objasnio je Mekalister, koji bi želeo da se ove godine otvore dodatna poglavlja, ali o tome mora da odluči Evropski savet.

On pozitivno gleda na ekonomski razvoj u Srbiji, na politiku finansijske stabilnosti, kao i na jasnu privrženost srpske Vlade politici regionalne stabilnosti i dobrosusedskim odnosima.

Istovremeno, ostaje puno da se uradi. Da li će nova poglavlja moći da budu otvorena zavisi od toga da li Srbija dalje kontinuirano sprovodi neophodne reforme, predočio je Mekalister.

Prema njegovim rečima, svih 35 poglavlja su na kraju jednako važna, jer na posletku zemlja mora ispuniti sve uslove kako bi postala članica EU.

Jasno je, međutim, da EU stavlja posebno težište na napretke u poglavljima 23 i 24, dakle vladavini prava, kao i u poglavlju 35, naime normalizaciji odnosa sa Kosovom, rekao je Mekalister.

Upitan da li Aleksandar Vučić ima pravo kada kaže da se EU pre svega interesuje za odnose sa Kosovom, zatim za odnose Srbije i Rusije, pa tek onda za pravnu državu, Mekalister je ponovio da se moraju ispuniti svi pravni, politički i privredni uslovi kako bi se postalo članica EU.

Mora se zatvoriti svih 35 poglavlja, dakle na kraju su svi preduslovi jednako važni, poručio je Mekalister i dodao da su poglavlja 23, 24 i 35 rano otvorena, kako bi ostalo što više vremena za sprovođenje neophodnih političkih odluka i donošenje zakona.

Ta poglavlja će biti zatvorena na kraju razgovora, najavio je Mekalister i precizirao da je za normalizaciju odnosa sa Kosovom važno da se nastavi dijalog dve strane.

Nažalost, trenutno nema napretka u dijalogu, zbog nejasnog političkog stanja u Prištini, ukazao je Mekalister.

On je napomenuo da dijalog, onako kako ga je formulisala EU, znači da obe strane, Srbija i Kosovo, mogu da idu evropskim putem bez da neka od strana blokira drugu u ovom napretku.

Na pitanje da li to onda znači da Srbija mora da prizna Kosovo, jer teško da neka zemlja koja nije članica UN može postati članica EU, Mekalister je citirao formulaciju iz svog izveštaja, „jer je tu svaka reč važna“.

Prema navodima Mekalistera, radi se o potrebi za „pravno obavezujućim sporazumom“ koji dozvoljava „obema stranama da u punoj meri upražnjavaju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze“.

Na opasku da se ovog puta u Srbiji sreće i sa delom opozicije koja je proevropski orijentisana, od koje će sigurno čuti drugačiju verziju Srbije od one koju Vučić priča, Mekalister je uzvratio napomenom da je, kao izvestilac Evropskog parlamenta, neutralan kada se radi o srpskoj unutrašnjoj politici.

Podrazumeva se da je moj zadatak da se srećem sa predstavnicima vlasti, kao i opozicije i civilnog društva, rekao je Mekalister i naglasio da, koliko god da hvali Srbiju za dosadašnje uspehe, uvek ukazuje da još mnogo ima da se radi.

„Posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, daljih neophodnih reforme, a ukazujem i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost, da su potpuno nezavisni mediji deo jedne evropske demokratije“, istakao je Mekalister.

U mojoj domovini Nemačkoj se ne nazivaju mediji uzaludno četvrtom granom vlasti, naglasio je Mekalister, ocenjujući da su oni elementarni za funkcionalnu demokratiju.

Na pitanje o tome da su Saša Janković i Vuk Jeremić već otkazali sastanak sa njim, zvanično zbog drugih termina, Mekalister je odgovorio da je Delegacija EU u Beogradu izradila program putovanja na njegovu molbu.

Izrazio sam želju da sretnem što više predstavnika opozicionih partija. Radujem se što se sastanak održava, a imam razumevanja za problem sa terminima, rekao je Mekalister.

Svako ko se bavi politikom zna da svi imaju brojne obaveze, podsetio je on i potvrdio da je više puta sreo Jankovića, još dok je bio ombudsman, kao i Jeremića.

Povodom „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, Mekalister je istakao da je dobro što je Vučić preuzeo tu inicijativu i ocenio da je to tema o kojoj se u Srbiji strastveno diskutuje, sa veoma različitim pozicijama.

Odnosi Srbije i Kosova moraju biti dalje normalizovani. Tome služi dijalog koji moderira EU. Tu ima izvesnih napredaka, ali ni izbliza onakvih kakvim smo se nadali, ukazao je Mekalister.

Važno je da se konkretno sprovedu one tačke o kojima već postoji dogovor, rekao je Mekalister, koji smatra da je dobro što je Vučić najavio da bi u dijalogu trebalo da učestvuju predstavnici iz politike, civilnog društva i drugih institucija.

Kada se dijalog pokrene, pre svega je važno da on ima otvoren ishod. Mislim da predsednik želi da proveri da li postoji konsenzus za suštinske napretke u ovoj za Srbiju tako važnoj temi. I predsednik Vučić zna da poglavlje 35 ima veliku važnost u sklopu pristupnih pregovora, zaključio je Mekalister.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari