Zorani Mihajlović priznanje "Evropski najministar" 1

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, proglašena je u Sarajevu za “Evropsku ličnost godine” i “Evropskog najministra” u tradicionalnom godišnjem izboru Direkcije menadžera BiH i srednje Evrope.

Nagrada Mihajlovićevoj večeras je uručena u prisustvu predsednika Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, premijera, ministara, bivših predsednika i brojnih ambasadora iz zemalja regiona i Evrope.

U obraćanju Mihajlovićeva je rekla da ovu nagradu doživljava kao priznanje za sve što je do sada uradila na infrastrukturnom povezivanju Srbije sa regionom, Evropom i svetom.

“Pokazali smo mi u prošlosti da umemo da rušimo i mrzimo, ali to mora ostati iza nas i time ne smemo da se ponosimo. Vreme je da nama, a pre svega onima za koje sve ovo radimo, našoj deci i mladima regiona, pokažemo da zajedno umemo da gradimo. Jer ko, ako ne mi. Kada, ako ne sada. Gde, ako ne ovde na ovim prostorima”, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je puno simobolike što nagradu dobija upravo u Sarajevu, ”odakle, ako budemo marljivi i pametni, ove ili najkasnije naredne godine treba da počne izgradnja auto-puta do Beograda”.

“Gradićemo auto-put koji će na najbolji način da poveže tri naroda, Srbe, Bošnjake i Hrvate. Put koji je više od asfalta kojim idu automobili. Put koji će biti neraskidiva veza i na koji bi bili ponosni i Srbija, Bosna i Hercegovina i Republika Srpska. Put na koji bi bili ponosni i Ivo Andrić i Meša Selimović. Mi u Srbiji smo toga svesni, i spremni smo za njegovu gradnju”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da, koliko god se opirali, koliko god neki Srbi, Hrvati i Bošnjaci tragali za različitostima, važno je da radimo na onome što je zajedničko, a to je kvalitetan život.

“Da pokažemo hrabrost tako što ćemo zajedno da gradimo, jer hrabrost je preduslov za svaku ljudsku vrlinu. Ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju nikoga ko im je bliži od njih samih. I ni jednima ni drugima neće biti dobro ako se samo jedni razvijaju, a drugi ne. Nijednoj zemlji u regionu ne može biti dobro, ako je loše onoj drugoj”, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Mihajlović je naglasila i da ovu nagradu dobija u danu kada je obeležena prva godišnjica rada nove Vlade Srbije.

“To je godina u u kojoj smo postigli velike rezultate u ekonomiji, u kojoj je rast BDP-a u prvom tromesečju 3,5 posto. Godina u kojoj radimo na povezivanju Srbije sa regionom i EU, u kojoj smo proglašeni za 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola i završavamo Koridor 10 i započinjemo nove putne i železničke koridore.

Godina u kojoj smo započeli rad na najvećem projektu brze pruge u ovom delu Evrope, Beograd – Budimpešta, i u kojoj smo stvorili bazu za novi investicioni ciklus koji započinjemo iduće godine, vredan pet milijardi evra”, navela je Mihajlovićeva.

Zbog ove nagrade koja u sebi ima naziv “evropska”, Mihajlovićeva je poručila da bi svi zajedno mogli više da budu Evropljani u najboljem, izvornom smislu iako to nekad nije popularno.
“Ali, zato smo između ostalog i ovde, jer imamo snage da radimo i ono što nije uvek popularno, ali što donosi prosperitet i budućnost našim narodima.

Biti na vetrometini i izlagati se svakodnevnim udarima u borbi za svoj sud i stav, biti dosledan i ne posustajati. A jedino je evropska ideja dovoljno široka za sve zemlje sa ovih prostora. Za mene biti Evropljanin, Evropljanka, znači izaći bez straha i predrasuda iz svojih malih “Prokletih avlija” i “Tvrđava” među druge ljude i pokazati koliko vredimo. Biti Evropljanin ili Evropljanka znači da radimo zajedno, da živimo u miru jedni pored drugih, da čuvamo jedni druge, da se poštujemo, ali da ostanemo svoji”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade na kraju je pozvala predsednika Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da zvaničnici BiH završe sve potrebne procedure kako bi most Bratoljub između Ljubovije i Bratunca, koji je izgradila Vlada Srbije, bio pušten u saobraćaj.

Osim nagrade koju je dobila potpredsednica Mihajlović, nagradu za menadžera godine dobio je direktor Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari