Mihajlović: Pola Vlade Hrvatske moglo da ima zabranu ulaska 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je za RTS da je zastava sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu uvreda za sve, kao i da očekuje da svi to osude.

Ona je istakla da nacionalizam donosi mnogo koraka nazad, da je neophodno da se okrenemo budućnosti, kao i da bez stabilnosti regiona nema ekonomije i nema razvoja.

Ocenila je i da je odluka hrvatske vlade da ne dozvoli članu ministru Aleksandru Vulinu da uđe u Hrvatsku potpuno antievropska.

Ako hoćemo da pričamo o budućnosti i regionu, zaista moramo možda jedan tajm aut i da se ponovo vratimo na sve ono što su se nedavno u Zagrebu dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kada je Alerksandar Vučić, a to je da pokušamo da gradimo budućnost, rekla je Mihajlović.

Ukazala je da postoje mnoge stvari koje nas razdvajaju, ali da postoji budućnost koja je važna za građane.

„Zaista mislim da nacionalisti ni sa jedne ni sa druge strane ne donose dobro sopstvenim državama, a kamoli regionu“, navela je ministarka.

Osudila je i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je izjavio da želi da gradi novi dijalog sa Srbijom za koju je rekao da je „bila agresor na Hrvatsku“.

Osvrnula i na to što je predsednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo posetu Srbiji i rekla da, da je srpska vlada reagovala na sve ono što se u prethodnom periodu čulo sa strane članova hrvatske vlade, ima utisak da bi možda pola hrvatske vlade imalo zabranu ulaska u Srbiju.

Ona smatra da je svaka situacija koja se desila u prethodnom periodu donela najviše problema našim ljudima koji žive u Hrvatskoj.

„Mudre glave i strepljenje, mnogo je strpljenja sa srpske strane bilo, ajde da pokušamo da dobijemo to strpljenje i sa hrvatske strane i da idemo dalje“, naglasila je Mihajlović.

Ona je navela da danas počinje rekonstrukcija puta Sremski Karlovci–Inđija i istakla da taj projekat košta 240 miliona dinara i da se posle 50 godina ta trasa rekonstruiše.

Kada je reč o aerodromu u Nišu, Mihajlović je ukazala da je odluka da li će država da preuzme taj aerodrom odluka Skupštine grada Niša.

„Mislim da ako grad Niš to ne želi, to je u redu, ne mora do toga da dođe, ali isto tako mislim da ta odgovornost mora da se preuzme“, rekla je ministarka.

Navela je da je Vlada Srbije uložila puno opreme, puno sredstava u taj aerodrom.

Na pitanje šta dobija aerodrom u Nišu ukoliko pređe u ruke države, Mihajlović je rekla da dobija mnogo, pre svega nova ulaganja.

„Bez dodatnih, daljih ulaganja Niš ne može da se razvija, bez dodatnih, daljih ulaganja pobediće nas svi aerodromi okolni, od Skoplja, Prištine i Bugarske. Sedam miliona evra su planirana ulaganja odmah za početak za kontrolni toranj i raznorazne uređaje, a nakon toga još pet miliona evra da bi mi moglo da pričamo o Nišu kao aerodromu na koji će sletati neke drugu avioni, a ne samo loukost kompanije“, objasnila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari