Milan Protić: SNS vodi politiku kakvu je vodio DOS 1Foto: Wikipedia

Milan St. Protić je za Dojče vele izneo mišljenje da vladajuća stranka vodi politiku srednjeg puta, kao i svi njeni prethodnici, te da nema hrabrosti na domaćoj političkoj sceni.

„S jedne strane se kritikuje Peti oktobar – pri tom se zaboravlja kako je i zbog čega do njega došlo – a onda se vodi gotovo istovetna politika kakvu je vodio DOS. Čini mi se da je poruka današnje vlasti u Srbiji: mi ćemo isto to, samo bolje nego što su oni, ali ne drukčije nego što su oni. Kao da je ta politika srednjeg kursa – ni tamo ni ovamo – sudbina Srbije“ -rekao je za Dojče vele Milan Protić, istoričar, bivši političar i diplomata; i dodaje:

„U krajnoj liniji, od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Tadića, Nikolića i Vučića, svaka politička stranka kao da je definisana unapred. Nema iskoraka – možda nema ni prostora za to – ali primećujem nedostatak hrabrosti političkih elita u Srbiji da izađu iz začaranog kruga titoističkog nasleđa“

Brz prijem balkanskih zemalja u EU bi pomogao da se ovaj region konačno uredi, umesto postavljanja nerealnih zahteva koje je nemoguće ispuniti.  Po broju stanovništva i veličini teritorije region neće ugroziti uniju, ali njemu je neophodan autoritet da bi izgradio urušene institucije, zaključuje Protić.

On povlači paralelu između problema Kosova i pitanja samoopredeljenja Srba u Republici Srpskoj.

„Ako je već tako, i ako je status Kosova došao dotle da se samo postavlja pitanje da li će Srbija pristati na samostalnost i državnost Kosova, izgleda mi prirodno da se to balansira sa pravom Srba u Bosni i Hercegovini na samoopredeljenje. Isto onako kao što to pravo uživaju Albanci“

Komentarišući odnos SAD-a prema Srbiji, on ne očekuje promenu politike vašingtona. Iznosi mišljenje da naša zemlja nije ozbiljna u vođenju spoljne politike. Kako kaže, domaći političari Ameriku posećuju samo da bi se fotografisali, ali ozbiljna politika se vodi na drugim mestima kao što su univerziteti, američki kongres i drugo.

„Ako vas neko pozove da održite neko predavanje u nekoj ozbiljnoj američkoj školi, to može da ima daleko veći efekat nego da razgovarate sa Trampom“ – rekao je Protić.

Ceo intervju možete naći na dw.com


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari