Miloš Jovanović: Beograđanin i Parižanin 1Miloš Jovanović Foto: Fonet/Marija Đoković

Miloš Jovanović je rođen 19. avgusta 1976. u Beogradu.

Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Petoj beogradskoj gimnaziji. Na Univerzitetu Pariz 1 Panteon-Sorbona diplomirao je 1999. godine na Pravnom fakultetu, a 2000. godine na Odseku političkih nauka Sorbone. Na istom univerzitetu završio je magistarske studije iz međunarodnih odnosa 2001. godine, a doktorsku disertaciju odbranio je u decembru 2010. Od 2001. do 2005. godine bio je zadužen za izvođenje vežbi iz Ustavnog prava i Komparativnih političkih sistema na Pravnom fakultetu Univerziteta Pariz 1 Panteon-Sorbona.

Od 2006. do 2011. radio je na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu u zvanju istraživača-saradnika. Od jula 2007. obavljao je dužnost savetnika ministra za KiM za međunarodno-pravna pitanja i bio je član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova vođenim pod okriljem međunarodne posredničke Trojke. Februara 2008. imenovan je za koordinatora pravnog tima Vlade Srbije. U oktobru 2011. izabran je za asistenta, a u februaru 2014. godine za docenta na predmetima Uvod u pravo evropskih integracija i Međunarodni odnosi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vojsku je služio 2003. u 63. padobranskoj brigadi. Za predsednika DSS izabran je u maju prošle godine.

Govori francuski i služi se engleskim jezikom. Oženjen je, otac dva sina. “Kada sam s jeseni 2013. vratio poslanički mandat i povukao se iz politike, palo mi je na pamet da se angažujem na lokalnom nivou. Ne volim nered i ne volim da živim u njemu. A strašno mi je smetalo i smeta mi i dalje što na primer novogradnja u centralnim gradskim opštinama menja na gore opis čitavih gradskih kvartova, što pločnici nedavno sređenih ulica pucaju nakon godinu dana a trebalo bi da stoje pola veka, što je sve više automobila i saobraćajnih gužvi, zagađenosti, nedovoljno zelenih površina i da ne nabrajam dalje jer je i ovo sasvim dovoljno razloga da pokušate nešto da promenite”, kazao je u nedavnom razgovoru za Danas odgovarajući na pitanje zašto je odlučio da se kandiduje za gradonačelnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari