Ministarka: Ako Albanija uđe u Savet bezbednosti UN, biće to prilika za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ukoliko Generalna skupština UN 11. juna bude izabrala Albaniju za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN, biće to dobra prilika da se Kosovo vrati u interesovanje međunarodne zajednice, ocenila je danas ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije, Olta Džačka.

Portal Koha.net je preneo da je ona na sastanku s generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, predstavila prioritete svoje zemlje koja očekuje da od januara 2022. godine bude nestalna članica Saveta bezbednosti u naredne dve godine.

„Kosovo je definitivno pitanje od našeg nacionalnog interesa i sigurno ćemo imati vrlo dobru priliku kroz članstvo u Savetu bezbednosti da Kosovo vratimo pažnji međunarodne zajednice“, rekla je Džačka.

„Svesni smo ograničenja koja imamo kao mala država za ovim velikim stolom, ali to nas ne sprečava da učinimo sve da napredujemo u pitanjima koja su od nacionalnog interesa, i regionalna i definitivno su mir i sigurnost čak i izvan našeg regiona prioritet koji smo sebi postavili“, rekla je ona.

Džačka je rekla da će prioriteti Albanije biti i poštovanje prava žena, doprinos trajnom miru i sigurnosti, sa posebnim naglaskom na suzbijanje seksualnog nasilja kao sredstva i taktike rata, poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava, borbu protiv nasilnog ekstremizma i njihove veze sa globalnim bezbednosnim rizicima.

Albanija je članica UN od 1955. godine.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica, od kojih pet stalnih (Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kina i Rusija), dok se 10 drugih bira na dvogodišnji mandat (po pet svake godine).

Generalna skupština UN 11. juna glasa o pet novih nestalnih članica: Albaniji, Gabonu, Gani, Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Albanija je dogovoreni kandidat grupe istočnoevropskih zemalja i do sada je dobila podršku 120 država članica UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari