Ministri zadovoljni nakon prvih godinu dana vlade 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (Arhiva)

Godinu dana od kada su članovi Vlade Srbije na čelu sa Anom Brnabić položili zakletvu u parlamentu, ministri ističu za Danas je godina bila teška i puna izazova, ali da su zadovoljni rezultatima koje su postigli na zajedničkom nivou.

Ružić: Nastavljamo punom parom

Ministri zadovoljni nakon prvih godinu dana vlade 2
Foto: MDULS

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ističe za naš list da iako je samo deo ovog uspešnog tima koji je vodila predsednica vlade Ana Brnabić, smatra da su zaista mnogo uradili u prethodnom periodu.

„Samo iz mog ministarstva usvojeno je čak 14 zakona koji doprinose stvaranju efikasnije, profesionalnije uprave i otvorenijeg društva. Nastavljamo punom parom napred“, dodaje Ružić.

Mihajlović: Za godinu dana više od 100 rezultata

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović napominje za Danasa da kada su napravili spisak svega što su uradili u proteklih godinu dana na toj listi bilo je više od 100 rezultata.

Ministri zadovoljni nakon prvih godinu dana vlade 3
Foto: Facebook

„Sa ovog dugačkog spiska neki od najznajačnijih rezutlat su da je Srbija 10. na svetu po građevinskim dozvolama, potpisali smo ugovor vrednan 1,4 milijardi evra za koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, završili smo više od 50 kilometra novih autoputeva. Potpisali smo ugovor od 268 miliona evra o rekonstrukciji pruge od Niša do Dimitrovgrada i izmeštanju pruge iz centra Niša, na dve lokacije krenuli smo u gradnju brze pruge Beogad – Budimpešta, obnovili više od 70 kilometra barske pruge“, naglašava Mihajlović.

Prema njenim rečima, uposlili su i 350 žena sa sela koje rade autentične proizvode sa motivima naše kulture baštine koje ona, ali i druge kompanije i institucije poklanjaju svojim gostima…

„Da li smo mogli i bolje, verovatno jesmo, ali ne mogu da kažem da nisam zadovoljna onim što smo uradili. Što se tiče ocene rada čitave Vlade mislim da je svako od ministara radio svoj posao najbolje što je znao“, ocenjuje ministarka.

Antić: Srbija napreduje i to je činjenica

I ministar energetike Aleksandar Antić navodi za naš list da sa razlogom mogu biti zadovoljni rezultatima rada u proteklih godinu dana, a da taj utisak deli i ubedljiva većina naših sugrađana. On kaže da to pokazuju i istraživanja javnog mnjenja, ali i izbori, poput nedavnih u Beogradu, na kojima je savez SNS-a i SPS-a potvrdio ubedljivu dominaciju i očuvano poverenje kod građana.

Ministri zadovoljni nakon prvih godinu dana vlade 4
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Srbija napreduje i to je činjenica. Da ne nabrajam sve parametre koji govore o napretku, pomenuo bih samo to da je naša zemlja apsolutni lider u regionu, kada je reč o privlačenju stranih investicija, jer to je parametar koji možda najbolje govori i o stanju ekonomije i o uspehu reformi i o potencijalima koje naša zemlja pruža. Od početka naglašavamo da je ovo vlada kontinuiteta sa prethodnim timom koji je vodio predsednik Aleksandar Vučić i da je naš glavni cilj da nastavimo krupne reformske i investicione projekte koje smo otvorili proteklih godina. Rezultati su evidentni, a dobra potvrda je i to što u vreme kada obeležavamo godinu dana vlade, Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU, čime nastavljamo ostvarenje našeg strateškog prioriteta, a to je punopravno članstvo u Uniji“, ističe Antić.

Popović: Građani su zadovoljni

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović takođe dodaje za Danas da su učinili velike stvari u prethodnih godinu dana, pre svega u ekonomiji i rastu životnog standarda građana, koji su najvažniji za merenje rezultata uspešnosti jedne vlade.

Kako navodi, imamo rast zaposlenosti, rast prosečnih zarada, najveće investicije u regionu.

Ministri zadovoljni nakon prvih godinu dana vlade 5
Foto: SNP

„Samo u mom resoru, za inovacije, izdvojeno je pet puta više sredstava za podršku mladim momcima i devojkama inženjerima i preduzetnicima za pokretanje tehnoloških startapova. Gradimo Naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu, i u regionima širom Srbije. To će doneti nove poslove i zadržati mlade u Srbiji. Nastavili smo da vodimo suverenu politiku po pitanju Kosova držecć se našeg Ustava. Pojedine zemlje čak su i povukle priznanje lažne države Kosovo. Uprkos pritiscima kojima smo izloženi, nismo promenili odnos sa Rusijom koja nas bezuslovno podržava po pitanju Kosova i Republike Srpske. Naprotiv, nastavili smo da razvijamo najbolje odnose sa Rusijom, ali i sa Kinom“, objašnjava Popović.

On napominje i da je naš izvoz na rusko tržište porastao prošle godine za 20 odsto, a sa Kinom smo potpisali više sporazuma o investicijama i zajedničkim projektima u okviru inicijative Pojas i put.

„Vodimo jasnu politiku vojne neutralnosti, ne želimo u NATO, i naravno, nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji. Godina je bila teška, sa mnogo izazova, ali mislim da svi građani mogu da budu zadovoljni učinkom vlade za prethodnih 365 dana njenog mandata“, navodi Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari