Miša Vacić je ipak Vučićev projekat 1Miša Vacić Foto: Beta/Luka Filipović

Veza između predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, i Miše Vacića, predsednika Srpske desnice, kojeg je policija okarakterisala kao ekstremistu i zato mu od 2017. do 2019. prisliškivala telefon, ne iznenađuje nikog i pokazuje da su u pravu svi oni koji su govorili da je Vacić Vučićev čovek za plašenje građanske Srbije i razvodnjavanje konzervativne odnosno nacionalne Srbije.

Ništa Vacić nije radio, a da mu to nije odobreno i omogućeno, kažu sagovornici Danasa komentarišući veze Vučića i Vacića.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić dostavila je javnosti službenu belešku o razgovoru sa policajcem zaduženim da u akciji „Vitez“ priskuškuje Vacića, koji kaže da je Vacić slao poruke Vučiću i njegovom bratu Andreju. U belešci se čak navodi i Vacićeva rečenica: „Meni će Vučić da plaća da sedim kod kuće.“

Navode iz beleške o međusobnim kontaktima nisu demantovali ni Vučić ni Vacić. Za Vučića je kontakt sa Vacićem potpuno normalan. Kontakti političara i vlasti i opozicije su verovatno redovniji i brojniji nego što javnost misli i očekuje, ali se postavlja pitanje šta otkriva upravo ovaj kontakt Vučić-Vacić, da li to da se Vučić, nakon što je došao na vlast nikada nije udaljio od svojih ekstremno desnih ideja koje sada oblikuje u drugim organizacija.

Sociolog Dario Hajrić za Danas kaže da veza Vučić-Vacić ne iznenađuje nikoga.

– Vacić se nalazi u Vučićevoj orbiti još od vremena kada je vodio pokret 1389, a Vučić bio u vrhu SRS. Zapošljavan je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju 2016. dok nije pukla bruka, nedavno su ga slali i u Rusiju, a lako bi bilo istražiti i njihove finansijske veze, uključujući i to ko Srpskoj desnici plaća stranačke prostorije – navodi Hajrić.

Kako dodaje, nije ovde reč samo o kontaktima.

– Srpska desnica je osnovana da služi kao jedan od satelita SNS, i ima nekoliko svrha – od targetiranja pojedinih antirežimskih političara i javnih ličnosti, preko popunjavanja broja stranaka na izborima, pa do izigravanja parapolicije i kontramitingovanja. Oni nisu jedini takav SNS projekat.

Vučiću je potrebna ta vrsta Sturmabteilung pešadije (paravojna formacija Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije u nacističkoj Nemačkoj, na nemačkom znači jurišni odred, prim. nov.) kada se treba zastrašivati pojedince da bi po potrebi mogao lako da se ogradi u slučaju ozbiljnijeg incidenta, ili kada se treba gurati sa demonstrantima da bi se stvorio privid haosa u kom će predsednik da nastupi kao neko ko tobože „zavodi red“ – objašnjava Hajrić.

Miša Vacić je ipak Vučićev projekat 2

Međutim, navodi naš sagovornik, Vaciću manjka harizme pa je vrlo uočljivo do koje mere je reč o veštačkom projektu, od generičkog stranačkog materijala i parola do Mišinih pokušaja da pozira u odelcetu.

– Koju god marketinšku agenciju da im je Vučić unajmio, ne bih rekao da radi dobar posao, ali to je ipak dovoljno za neke od namena koje sam naveo – kaže Hajrić.

Politikolog Boban Stojanović ne vidi problem da su određeni političari u kontaktu, mada, kako kaže, ovde nije slučaj o dva političara npr. vlasti i opozicije.

– Vacić je Vučićev čovek za određene stvari i meni je potpuno normalno da su oni u kontaktu. Ne znam zašto bi to bilo iznenađujuće, kada Vacić ništa nije radio bez znanja ili čak i bez naređenja od strane Vučića. A Vacić nije prava desnica, on je „Vučićeva krajnja desnica“ za plašenje građanske Srbije i razvodnjavanje konzervativne odnosno nacionalne Srbije. To da su oni bili u kontaktu nije ništa iznenađujuce, samo potvrda onoga što smo manje-više svi videli – konstatuje Stojanović.

Nebojši Zelenoviću, bivšem gradonačelniku Šapca, i predsedniku Zajedno za Srbiju, Vacić je poručio da će kao Austrougari završiti u Drini, da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana.

Zelenović za Danas kaže da su Vacić i njegova organizacija  „pomoćno političko sredstvo“ SNS.

– Kako se u toj stranci ništa ozbiljno ne može odlučiti bez njenog predsednika, jasno je da je on glavni pokretač svega što je proisteklo iz te saradnje. Vacić je neposredno i posredno učestvovao u kampanjama SNS. To se odnosi i na fizičke akcije, ali i na političke poruke koje je slao. Ništa Vacić nije radio a da mu to nije odobreno i omogućeno. Dakle, predsednik SNS je potpuno odgovoran i za pojavu Miše Vacića u politici Srbije, kao i za sve što je uradio – zaključuje Zelenović.

Srpska desnica osnovana je početkom 2018.  baš u vreme kada je Vacića policija prisluškivala po odluci suda. A kongresu je prisustvovao Milenko Jovanov, visoki funkcioner SNS. Vacić je sumnje javnosti da je Srpska desnica Vučićev projekat nazvao nebulozama, naglasivši da je grupacija kojju vodi potpuno nezavisna organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari