Miščević: Hanu predstaviti sve planove 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Šef Tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da se u subotu očekuje dolazak evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i da je to momenat kada treba predstaviti sve planove Srbije u drugoj polovini godine u vezi evropskih integracija.

Tanja Miščević je na sednici parlamentarnog Odbora za evropske integracije rekla da je završen i spreman za slanje izveštaj o toku pregovora tokom predsedavanja Holandije EU. Izveštaj kasni zbog formiranja Vlade Srbije, navela je Tanja Miščević.

Ona je izjavila da će na narednoj sednici vlade biti predstavljene pozicije za pregovaračka poglavlja 25 i 26, vezana za istraživanje i razvoj i obrazovanje i kulturu mladih, posle čega će pozicije doći u proceduru u parlament i Odbor.

Radimo sa kolegama iz Evropske komisije na pripremi Poglavlja 20 – Industrijska politika. Veći akcenat ćemo staviti na saradnju sa poslovnom zajednicom u završetku te pregovaračke pozicije, rekla je Tanja Miščević.

Ona je navela da se ubrzo pred parlamentom očekuje i Poglavlje 29 – Carinska unija.

U raspravi je Poglavlje 5 – Javne nabavke i to je prvo poglavlje za koje postoje svi uslovi da bude vrlo brzo usvojeno, izjavila je Tanja Miščević. Ona je ocenila da je neophodno izveštavanje o sprovođenju svega što su prelazna merila za Poglavlje 35.

Tanja Miščević je poslanicima objasnila sastav pregovaračkog tima za vođenje pregovora o članstvu Srbije u EU. Poslanicima su se predstavili članovi užeg pregovaračkog tima, koji su prisustvovali sednici.

Očekuje se da poslanicima budu predstavljena pregovaraccka poglavlja 23 i 24, vezana za vladavinu prava, osnovna prava i nezavisnost pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari